DIDAM – Hij was al bijna twintig jaar erelid van DVC’26. Sinds gisteren mag Theo te Wil (72) zich ook Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Niet alleen voor al zijn verdiensten voor de Didamse voetbalclub, maar zeker ook voor zijn vele werk voor de Oudheidkundige Vereniging Didam.
De twee grootste verenigingen van Didam, waarvoor Te Wil zich al jaren inzet. Dat hij hiervoor nu eindelijk koninklijk is onderscheiden, is dan ook dik verdiend, vindt iedereen die hem kent. Dit bleek gisteren niet alleen bij partycentrum Plok, waar Te Wil het lintje kreeg uitgereikt door burgemeester Peter de Baat, maar ook op social media, waar de Didammer tal van felicitaties kreeg.
Toch was de op en top verenigingsman, die normaal gesproken altijd alles onder controle heeft, zeer verrast door de onderscheiding. Hij was voor een afspraak van de OVD in het kader van de bevrijdingsroute 75 jaar vrijheid naar de Plok gelokt. Toen hij na afloop via het café huiswaarts wilden keren, wachtte hem een groots onthaal door familie, vrienden, bekenden en de burgemeester.
“Ineens dacht ik ‘het gaat om mij’”, zei hij na de uitreiking van het lintje nog zichtbaar geëmotioneerd. “Ik ben blij dat ik me voor die tijd nog heb geschoren. Anders had ik er niet uitgezien en hadden jullie gedacht ‘wie hebben ze nu dan gedecoreerd’. Ik wil dit ook helemaal niet. De dingen die ik doe, vind ik vanzelfsprekend. Dat doe ik nog altijd met veel toewijding en plezier. Toch vind ik het een hele eer dat ik hiervoor nu koninklijk ben onderscheiden.”
DVC’26
Zoals gezegd kreeg Te Wil zijn lintje onder andere voor zijn verdiensten voor DVC’26. Sinds 1962 was hij maar liefst 52 jaar betrokken bij de voetbalvereniging in Didam. In 2001 werd hij benoemd tot erelid van de club. Deze titel verdiende hij door zijn inzet als spelend lid, trainer, vrijwilliger en bestuurslid van de vereniging.
Hij was actief als technisch coördinator, trainer van drie jeugdteams en verzorgde de trainingsindelingen. Voor de senioren schreef hij een gedetailleerd beleidsplan en opleidingshandboek. In zijn bestuursperiode bracht Te Wil structuur aan in de sponsoring van de club. Tijdens het 90-jarig bestaan van DVC’26 werd door hem een krant uitgebracht. Maar ook als speaker bij evenementen was hij altijd van de partij.
OVD
Bij de Oudheidkundige Vereniging begon hij in 2001 als lid van de fotowerkgroep. Zes jaar later werd hij bestuurslid en sinds 2009 is hij de wel zeer bewogen en gedreven voorzitter van de club. De OVD is inmiddels zijn levenswerk geworden, waaraan hij zo’n 30 tot 35 uur per week zijn kennis en kunde beschikbaar stelt.
Zo schreef hij al tal van artikelen voor het jaarboek Aover Diem, werkt hij mee aan het kwartaalblad DOEN en de website, is hij één van de drijfveren achter het infopanelenproject en hield hij al vele fotopresentaties. “Dit is slechts een greep uit zijn vele werkzaamheden voor de vereniging”, zegt één van de bestuursleden. “Eigenlijk is Theo bij alles betrokken wat de vereniging aangaat.”
Het afgelopen jaar stond het project ’75 jaar vrijheid’ prominent op zijn agenda. Namens de OVD werkte hij mee aan een scholenproject, tentoonstelling, de organisatie rondom de Jodenherdenking en het kunstwerk Levenslicht en de bevrijdingsroute. Deze fiets- en wandelroute langs locaties in de voormalige gemeente Didam, die iets met de oorlog en bevrijding te maken hebben, wordt dit najaar gepresenteerd.
Die presentatie was ook de reden dat Te Wil dinsdagmiddag bij Plok was, dacht hij. Niets bleek echter minder waar. Zijn lintje kwam voor hem dan ook als een volslagen verrassing.