DIDAM – De Ziep, de school voor voortgezet speciaal onderwijs, houdt donderdag 5 juni een Ziepse Zomermarkt. Niet zomaar een markt met alleen kraampjes waar producten worden aangeboden. “Ons belangrijkste doel is integratie en contacten leggen”, zegt groepsleerkracht Geert Kortbeek. “Onze leerlingen kunnen er een stageplek ‘verdienen’.”
Leerlingen van De Ziep, die tussen hun achttiende en twintigste de school verlaten, vallen namelijk nog vaak een beetje tussen de wal en het schip. Vooral voor de leerlingen die de hoogste leerroute 4 volgen en worden geacht uit te stromen richting het bedrijfsleven, is het vaak lastig werk te vinden. Kortbeek: “Het zijn leerlingen die vaak een enorme inzet hebben en een uitstekende werknemerskwaliteit.”
“Voor de markt hebben we dan ook bewust gezocht naar bedrijven die mogelijkheden bieden voor deze groep”, vertelt Kortbeek. “Zij komen hier naartoe en maken kennis met De Ziep. De leerlingen helpen de ondernemers op hun beurt in de kramen, verkopen zelfgemaakte spullen en verzorgen de catering. Zo kunnen ze laten zien wat ze in hun mars hebben. Op deze manier willen we onze leerlingen wat breder in de markt zetten.”
De bedrijven die voor de Ziepse Zomermarkt zijn uitgenodigd sluiten met hun activiteiten ook goed aan bij de leerrichtingen ‘catering en koken’, ‘beeld en vorming’, ‘groen’, en ‘zorg en welzijn’, die op De Ziep worden aangeboden. Zo heeft Fixet een kraampje met tuingereedschappen, waarin één van de leerlingen de ondernemer met de verkoop helpt.
Streekproducten
“Maar er staan ook plaatselijke en regionale ondernemers met hun eigen streekproducten, ambachten en proeverijen op de markt”, zegt groepsleerkracht Lis Tutuarima. “Waterbuffelboerderij Arns heeft bijvoorbeeld een kraam. Eén van onze leerlingen helpt daar al mee op de boerderij. Tijdens de markt verkoopt hij samen met de boerin onder andere broodjes buffelmozzarella.”
Verder komen onder andere Montferland Asperges en de Gendringse wijnboer Leon Masselink naar De Ziep. “We hebben een imker en Roely Talens staat er met haar jam en mosterd”, weet Kortbeek. “De Elsenhof, agrarische- en recreatieve dagrecreatie, uit Kilder vult eveneens een kraam met streekproducten. Zij hebben al belangstelling in onze leerlingen en we hopen ze volgende week donderdag over de streep te trekken.”
Tijdens de markt lopen de medewerkers van het stagebureau van De Ziep ook rond. Hun taak is om de leerlingen en de bedrijven met elkaar te koppelen. “We willen die middag de samenwerking tussen de bedrijven en school verder uitbouwen”, zegt Kortbeek. “De stagebegeleiders vragen aan werkgevers mee te helpen bij het vinden van een stage- of werkplek. Het netwerk van werkgevers is voor onze leerlingen erg belangrijk.”
Vermaak
,,Maar de markt heeft niet alleen een serieus karakter, er is ook ruimte voor vermaak. Voor de opgroeiende meiden hebben we een kapsalon en nagelstudio uitgenodigd. De heer Mulder, oud-leerkracht van de technische school in Doetinchem, maakt met een beitel houten figuren. En zijn vrouw komt mee voor de bloemstukjes.’’
Op de markt staan in totaal dertig kramen en daarmee is het schoolplein helemaal gevuld. De Ziepse Zomermarkt begint om 15 tot 19 uur. Kortbeek: ,,Naast ouders en leerlingen zijn ook anderen van harte welkom om een bezoek te brengen aan de markt en een kijkje te nemen in onze school. Zij kunnen parkeren bij het voormalige Sportcentrum Action op loopafstand van de school. Wordt deze eerste Ziepse Zomermarkt een succes, dan willen we er elk jaar één organiseren.’’