LOIL/ANGERLO – Het is nu of nooit voor de omwonenden van de Bijvanck. Sinds donderdag 8 december liggen de plannen ter inzage voor de bouw van vier windmolens langs de wetering bij de Ganzepoelweg tussen Loil en Angerlo. “Dit is onze laatste kans om bezwaar te maken”, zegt omwonende Toos Looman. “Nog zes weken, daarna is het te laat.”
Samen met haar buurman Jan Jaap Tiemersma roept ze de bewoners van Angerlo en Loil nog één keer op te ageren tegen de plannen. Beiden wonen aan de Broekzijdestraat in Angerlo en krijgen, als de plannen doorgaan, vier reusachtige windmolens van zeker 185 meter hoogte in hun ‘achtertuin’.
“Maar niet alleen wij”, zegt Tiemersma. “Ook de inwoners van Loil. De windmolens worden namelijk precies op de grens van Angerlo en Loil gebouwd. Niet iedereen lijkt zich er echter van bewust wat de gevolgen zijn. Anderen beseffen het wel, maar hebben het geloof in de politiek helemaal verloren en denken dat hun stem toch niet telt. Ze zeggen tegen ons ‘houd op met Don Quichot spelen, ze komen er toch wel’. Misschien is dat wel zo, maar als we niets doen, komen ze er zeker.”
De Boze Bijvanck
De eerste plannen voor de windmolens zijn al van 2005. Als echter in 2012 de windvisie ter inzage ligt, komen de omwonenden voor het eerst in actie. Ze noemen zich actiegroep Hoordewindwaait en omwonenden De Boze Bijvanck. Sindsdien trekken ze met zo’n vijftig huishoudens gezamenlijk op.
“Dat doen we richting de buren, die grond afstaan voor de bouw van de molens, maar vooral richting de provincie”, vertelt Looman. “De provincie heeft het initiatief van één van de grondeigenaren en projectontwikkelaar Raedthuys met twee handen aangepakt en wil het er nu koste wat het kost doordrukken. Terwijl dit gebied in de Milieu Effect Rapportage (MER) van de provincie Gelderland staat aangemerkt als waardevol open gebied.”
Industrieels
In zo’n gebied passen volgens de omwonenden geen windmolens van bijna 200 meter hoog, zoals in de vergunning is aangevraagd. Zij kochten er hun huis vooral vanwege de mooie omgeving en hadden gehoopt er lang en rustig te kunnen wonen. Tiemersma: “Maar straks staat er in ons gezichtsveld iets industrieels, dat constant beweegt. Dag in, dag uit zie en hoor je de wieken draaien en ‘s avonds krijg je er ook nog rood flikkerende lichten bij.”
Daarbij liet de actiegroep inmiddels meerdere taxaties uitvoeren, die allen aantonen dat hun huizen 15 tot 25 procent minder waard worden. “Ons vastgoed is net als voor veel boeren ons pensioen”, treurt Looman. “Als de windmolens er komen, zijn we daar ook een deel van kwijt. We doen daarom een laatste noodkreet: ‘Laat uw stem horen en maak bezwaar, nu het nog kan’.”
Op dinsdagavond 13 december was er een inloopavond over de windmolens in de Bijvanck in zaal Luiking in Greffelkamp, georganiseerd door de provincie. “Wij zaten in het zaaltje ernaast om toelichting te geven over de gevolgen en omwonenden te informeren hoe ze bewaar kunnen maken”, besluit Tiemersma.