Ongetwijfeld zal het woord ‘klimaatspijbelaars’ straks worden uitgeroepen tot het woord van 2019. Gekeken naar de gedachte die er achter zit, denk ik dat het goed is dat er veel aandacht wordt gevraagd voor het klimaat dat aan verandering onderhevig is. Of deze door scholieren opgezette actie invloed gaat hebben op het klimaat of op het beleid van politici, dat is nog maar zeer de vraag.
Al jarenlang wordt er door verschillende groeperingen en wetenschappers aandacht gevraagd voor het klimaat, maar in vele landen vindt de roep om verandering geen gehoor. De grootste wereldwijde vervuilers zoals Amerika, Rusland en China nemen niet eens deel aan de discussie. In veel landen, zoals ook in Nederland, betalen de grootste vervuilers nauwelijks mee aan maatregelen die de opwarming van de aarde moeten terugdringen.
Nu zeg ik niet dat scholieren geen actie meer moeten voeren, want als het geen resultaat oplevert, hebben zij in ieder geval een dagje lekker vrij gehad. Daarnaast geeft het weer meer gelegenheid om vaker te gaan protesteren. Als het bijvoorbeeld erg regent, de temperatuur onder het vriespunt daalt, of in de zomer de thermometer weer eens boven de dertig graden komt. Allemaal momenten om massaal thuis te blijven en tegen de politici te roepen, ‘fuck you, ga wat aan het klimaat doen, wij zijn het zat’. Om vervolgens weer urenlang te gaan gamen en daarmee de energienota maar weer eens een flinke duw in bovenwaartse richting geven.
‘Laten wij vandaag iets doen waarvan de wereld later kan spreken’