Genderneutraal wil zeggen dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen genders (mannen en vrouwen). De laatste tijd wordt er door bepaalde individuen steeds meer aandacht gevraagd om toch maar zoveel mogelijk afstand te nemen van het traditionele man-vrouwpatroon. Dit omdat sommige mensen zich niet willen of kunnen identificeren met het specifiek man of vrouw zijn.
Deze week was er weer iemand op het idee gekomen om een genderneutraal kaartspel te ontwerpen. Dit omdat zij het vreemd vind waarom de heer (koning) van het kaartspel boven de vrouw staat. Zij liet weten dat zij een fervent kaartspeelster is, maar of zij een kenner is betwijfel ik. Allereerst is in de meeste gevallen qua puntentelling de vrouw gelijk aan de heer. Sterker nog in sommige gevallen is de vrouw meer waard dan de heer. Neem bijvoorbeeld bij solokaarten, waar klaveren- en schoppenvrouw bepalend zijn. Of bij duizenden (een variant op jokeren) waar schoppenvrouw zelfs honderd punten waard is. Een dergelijke positie heeft de heer zelden.
Als men de lijn van het genderneutrale wil doortrekken, moeten deze mensen ook eens denken aan het wijzigen van de naam van de pleeboy. Hiermee bedoel ik niet de mannelijke charmeur en ook niet het, voor mannen bedoelde, erotische blad, waar om aandacht schreeuwende dames zich maar al te graag blootgeven. Nee, ik bedoel de pleeboy die bij iedereen in het kleinste kamertje staat.
Hier hebben dames geen problemen mee om de pleeboy eens goed door de pot te halen, waarbij sommigen ongetwijfeld in een agressieve bui beelden van een man voor ogen hebben. Deze zal zeker geen pleegirl of pleedinges gaan heten. Hiermee wil ik niet zeggen dat het altijd maar de dames zijn die de pot moeten schoonmaken, maar het valt wel op dat het overwegend dames zijn die zich met genderneutrale kwesties bezighouden.
‘De strijd om de vraag, of de man of de vrouw waardevoller is, is even nutteloos als de discussie over de vraag wat zwaarder is, een kilo ijzer of een kilo veren’