Hobbykoks bakken live Diemse Happa’s

DIDAM – Een asperge cappuccino met nägelholt en paling, een omeletje alderbastend of een Diemse boswos. Het zijn slechts enkele van de gerechten die zondag 1 juni door de Diemse hobbykok Peter de Leeuw en outdoor bakerman René Geurts live worden bereid.

René Geurts (links) en Peter de Leeuw bakken tijdens Didam op Stelen Diemse Happa’s van producten uit de streek.
René Geurts (links) en Peter de Leeuw bakken tijdens Didam op Stelen Diemse Happa’s van producten uit de streek.

De twee ‘kookheren’ staan tijdens Didam op Stelten op de streekproducten markt en maken echte Diemse Happa’s van de ingrediënten die in de omliggende kramen te vinden zijn. ,,We hebben een lijst gekregen van alle producten die op de markt verkrijgbaar zijn’’, vertelt Geurts. ,,Zo wordt er Diems Bier, honing, vis en worst verkocht, maar ook buffelyoghurt en –mozzarella, nägelholt, asperges en achterkoekjes.’’

Diems Bier
Daar hebben de twee hobbykoks zelf een zestal gerechten bij bedacht. Naast de drie eerder genoemde Diemse Happa’s zijn dat hangop van buffelyoghurt, schoekse schijven en een Diems stoofpötje. ,,We maken een pötje met lamsvlees en rundvlees, bereid met Diems Bier’’, zegt De Leeuw. ,,De schoekse schijven zijn schuin afgesneden stokbroodjes met een verrassingsbeleg en de Diemse boswos wordt gemaakt van worst en brandnetels.’’

De gerechten worden ter plekke gebakken op de Oklahoma Joe Country Smoker van Geurts. Hier kookt hij thuis ook regelmatig op. ,,Of ik kook op de barbecue of in de outdoor keuken’’, vertelt Geurts. ,,Ik heb thuis een eigen restaurantje ingericht, ‘De Smaeck en het Vermaeck’. Ik zorg in mijn keukentje voor de smaak en mijn gezin of onze gasten aan de andere kant voor het vermaak. Al regent het, als de temperatuur maar goed is dan eten we buiten en ben ik de kok.’’

Passie
Voor zijn gerechten kan Geurts putten uit meer dan vijfhonderd kookboeken. ,,Ik doe dit, net als Peter, puur voor de hobby. Koken is voor ons een grote passie.’’ Toch hebben beiden wel een koksopleiding gehad. Ze zaten zelfs bij elkaar in de klas. Geurts werd echter vakadviseur voor bakkerijen en De Leeuw ging de horeca in.

,,Op dit moment doe ik wel weer iets met mijn opleiding en werk ik parttime als kookheer voor mensen met een verstandelijke beperking’’, zegt De Leeuw. ,,Daarnaast geef ik in mijn vrije tijd kookcursussen en heb ik twee kookclubs. Zo ben ik ook benaderd voor Didam op Stelten. Omdat ik het niet alleen wilde doen, heb ik René er bij gevraagd. Ik kende hem nog van de opleiding, maar we hebben vroeger ook samen bij de scouting gezeten.’’

Tijdens de ‘live cooking’ hebben de twee hobbykoks een headset op en vertellen ze het publiek wat ze koken en welke producten ze gebruiken. De Leeuw: ,,Dat doen we waarschijnlijk in het Diems dialect. En zijn de hapjes klaar, dan kunnen ze uiteraard worden geproefd. ’’

Brood en paling
Naast de hobbykoks staat ook Paul Berntsen met een oven op de markt, waarin hij stokbrood en desembrood bakt. Visboer Toon van de Berg komt bovendien om palingen te roken. ,,Het is de bedoeling dat we samen voor een beetje reuring zorgen in de Raadhuisstraat’’, zegt Geurts. Er wordt live gekookt van 12 tot 17 uur.