MONTFERLAND – Zeventig jaar bevrijding werd vorige week al op verschillende plaatsen in Montferland gevierd. Zo deden zo’n honderd militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog woensdag het centrum van ’s-Heerenberg aan, waren er bevrijdingsconcerten in Zeddam en Kilder en werd er vrijdag in Didam, Loil en Nieuw-Dijk gevlagd.
Het oude stadscentrum van ‘s-Heerenberg was woensdag tijdelijk het decor voor ‘The Final Push’ van Keep Them Rolling. Velen, zowel oud als jong, waren hier getuige van de doorkomst van tientallen militaire voertuigen en een internationale herdenking met Canadese veteranen op De Bleek. Onder hen de 78-jarige Jo Pryzmen. De Engelse woont zo’n vijf jaar in ‘s-Heerenberg en maakte in het Engelse plaatsje Orpington in Kent de Tweede Wereldoorlog mee.
“Mijn ouders vierden het einde van de Tweede Wereldoorlog in Engeland altijd groots”, vertelt Pryzmen. “Ik wilde woensdag ook eens zien hoe de Nederlanders dat doen en van de mensen hier de geschiedenis horen. Het was heel speciaal. Engeland was het eerste land dat opstond tegen Hitler en ik voelde de dankbaarheid van de Nederlanders hiervoor. Ondanks dat het de Canadezen waren die dit deel van Nederland hebben bevrijd. Bijzonder ook dat er Canadese veteranen bij de herdenking waren. En zoveel jonge kinderen, die samen met ons de bevrijding vierden van de oorlog die zij alleen maar van de verhalen kennen.”
Vlaggen
Voor Didam, Loil en Nieuw-Dijk was het vrijdag 3 april precies zeventig jaar geleden dat de Canadezen ze van de Duitse bezetter bevrijdden. Op tal van plaatsen werd er op verzoek van het Oranjecomité en de Oudheidkundige Vereniging Didam daarom gevlagd. Om 10 uur ‘s ochtends hesen zij zelf de vlag bij het oorlogsmonument op het Lieve Vrouweplein in Didam.
Dat gebeurde onder andere in het bijzijn van de drie Indië-veteranen Jan Gerritsen (89), Pleun van het Hof (89) en Jan Staring (88). Gerritsen en Van het Hof waren van 1946 tot 1949 in Nederlands-Indië. “Wij zaten in dezelfde lichting.” Staring kreeg uitstel en werd van 1948 tot 1950 uitgezonden.
Voorzitter Pieter Jan van den Berg van het Oranjecomité Didam sprak voor het hijsen van de vlag een passend woordje richting de aanwezigen. “Ook hier in Didam, zo dicht bij de Duitse grens is de oorlog heftig geweest”, zei hij. “Ook hier hebben stellingen gestaan en hebben Duitse militairen een onderkomen gezocht bij de verschillende boerderijen in het buitengebied van Didam, Nieuw-Dijk en Loil. Ook hier hebben mensen ondergedoken gezeten en hebben mensen zich tegen de vijand verzet. Met alle gevaren van dien en ook met de slachtoffers die daarbij te betreuren waren. Je kunt de bevrijding dan ook niet vieren als je de slachtoffers, ook hier in Didam, niet herdenkt en dankt voor de inzet, wat ze met het meest dierbare hebben moeten betalen, namelijk hun leven.”
Daarbij klonken vanaf de Mariakerk van 10 tot 10.15 uur de dubbele feestklokken en gingen ook de vlaggen in de top van de toren.