Duizend survivalaars door Loilse kerk, kroeg en over knikkerbaan

LOIL – Door de kroeg van Peggy tijgeren, over de bakskei en daarna op de koffie bij Jan Oldenkamp. Het klinkt als een gezellig dagje uit. Zondag is het echter een deel van het parcours van de Survivalrun Loil. Zoals elk jaar heeft het recreatieve sportevenement ook nu een aantal ludieke hindernissen.

Bij het ‘gat van Baakman’ is er voor de deelnemers weer een tokkelbaan gebouwd en wordt een deel van het parcours al kanoënd volbracht. In de schuttersbuurt ligt er voor de survivalaars voor het eerst een knikkerbaan klaar en moeten ze via de zeepbaan door een grote zwarte buis omhoog klimmen. Verder wordt er onderweg gepaintballd en hout gehakt.

Het zijn de hindernissen die de Survivalrun Loil uniek en ludiek maken. “Dat is ook de opzet van het evenement”, vertelt Peter Rutjes, voorzitter van de Stichting Sportieve Activiteiten Loil, die de run alweer voor de twaalfde keer organiseert. “De run wordt wel onder de vlag van de Survival Bond Nederland gehouden, waarbij ook de reglementen van de bond worden gevolgd. Het is alleen geen wedstrijd. Iedereen die de run op zijn of haar manier volbrengt, is een winnaar. Meedoen en plezier maken zijn belangrijker dan een snelle tijd neerzetten.”

Parcours

Het parcours heeft een lengte van ongeveer 6,5 kilometer. Onderweg moeten de survivalaars 37 hindernissen bedwingen. Een groot deel van die hindernissen is uitgedacht door parcoursbouwer Onne Heesen. “We hebben er dit jaar 41 bedacht, maar uiteindelijk wordt het tijdens het bouwen toch weer anders”, zegt hij. “Het is een dynamisch proces, waarbij je op locatie ook vaak weer op verrassende, nieuwe ideeën komt.”

De bouwers streven er wel naar om elk jaar 40 tot 50 procent van de hindernissen te vernieuwen. Ook het parcours is weer wat aangepast en gaat dit keer helemaal door Loil. Zo gaan de duizend deelnemers door de kerk, het park, de schuttersbuurt, de kroeg, via de Weemstraat, Tengbergerweg en Doeburgseweg, door het ‘gat van Baakman’ het buitengebied van Loil in. Uiteindelijk eindigt de run vanuit de Sommenweg weer op het kerkplein in het centrum van het dorp. Hier vindt zaterdagavond en zondag ook de Sfeermarkt van muziek- en toneelvereniging Amicitia plaats.

“Ook voor het publiek is de run heel toegankelijk”, vindt Gerard Goossen, penningmeester van de stichting. “De deelnemers zijn op een groot deel van het parcours per fiets te volgen. Alleen aan de Groenestraat liggen er wat hindernissen in het bos, waar ze wat minder zichtbaar zijn. Het ‘bosje van Cornelissen’ hebben we er dit jaar om die reden echter uitgehaald.”

Hindernisnamen

Nieuw dit jaar is ook dat de hindernissen bijna allemaal een naam hebben gekregen. Zo draagt de laatste hindernis de titel ‘Bli-j da-j der bunt’ en is een aantal obstakels vernoemd naar de familie van Peter Rutjes. “Aan de Tengbergerweg hebben we ‘Peter’s Uitdaging’ gebouwd en in het bos van Reintjes ‘Fem’s Idee’ (dochter van Peter, red)”, vertelt Heesen.

In de wei van Anke Looman staat de ‘Wim Rutjes Hindernis’. “Ter ere van mijn vader”, zegt Rutjes. “Daar was hij mee aan het bouwen toen hij vier jaar geleden overleed. Onne heeft hem afgebouwd en dit jaar maakt hij deel uit van het parcours.” De hindernis bestaat uit drie tonnen, waar de survivalaars overheen moeten klimmen. “Het is één van de lastigste obstakels van het parcours geworden.”

Leuke feitjes

De eerste deelnemers starten zondag om 9.15 uur, de laatste vertrekken om 15.51 uur. Op het 6,5 kilometer lange parcours komen ze 37 hindernissen tegen, gebouwd van ongeveer een kilometer hout en zes kilometer touw. Van de duizend deelnemers komen er ongeveer 300 uit de voormalige gemeente Didam. De anderen komen vanuit heel Nederland, en soms zelfs vanuit het buitenland, speciaal voor de survivalrun naar Loil. De snelste survivalaars doen zo’n vijftig minuten over het parcours, de langzaamste drie tot vier uur. Naast de duizend deelnemers wordt het sportieve evenement gedragen door ongeveer 150 vrijwilligers.

Foto’s: Leerlingen uit mavo 3 van het Liemers College in Didam mochten donderdag, onder toeziend oog van Onne Heesen, alvast een aantal hindernissen uitproberen.