Didam staat op grootse wijze stil bij zeventig jaar bevrijding

DIDAM – Zeventig jaar na de bevrijding stond Didam dinsdag 5 mei op grootse wijze stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nadat leden van Triathliem ’s morgens vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur Didam hadden binnengebracht, volgden ’s avonds een indrukwekkende bevrijdingsstoet door het dorp en viering bij de markthal. Vele honderden belangstellenden gaven de oorlogsveteranen en –slachtoffers daarbij het eerbetoon dat ze verdienden.

Zeventig jaar bevrijding werd dinsdag 5 mei onder grote publieke belangstelling op het marktplein in Didam gevierd. Foto José Rasing
Zeventig jaar bevrijding werd dinsdag 5 mei onder grote publieke belangstelling op het marktplein in Didam gevierd. Foto José Rasing

Met open landauers, schutters en herauten probeerden het Oranjecomité en de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD) de bevrijdingsoptocht van 1945 zo goed mogelijk te kopiëren. Het leidde tot een lange, gekleurde stoet, die op de muziek van harmonie De Club in marstempo vanaf het kerkplein naar het marktplein trok. Daarbij aangemoedigd door het massaal toegestroomde publiek.

Bij de markthal wachtten hen vervolgens een evenzo grote ontvangst. De veteranen werden daarbij zelfs met applaus begroet en dat lieten ze zich welgevallen. Nadat de schutters, vendeliers, genodigden, koetsen en militaire voertuigen hun plaats op het plein hadden ingenomen, heette ceremoniemeester Tinie te Dorsthorst iedereen welkom.

Officieel
Daarna mochten de Indië-veteranen Wim Jansen, Jan Gerritsen en Jan Staring de Nederlandse vlag hijsen en het bevrijdingsvuur ontsteken. Toespraken waren er achtereenvolgens van Pieter van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité, burgemeester Ina Leppink en voorzitter Theo te Wil van de OVD.

De burgemeester refereerde in haar woordje onder andere aan het jaarboek ‘Getuigenissen van de oorlog’, dat de OVD onlangs uitbracht. “Een prachtig boek vol verhalen over mensen uit Didam, Nieuw-Dijk en Loil, die allemaal voor onze vrede en vrijheid hebben gestreden. De verhalen werden verteld door hen die de oorlog meemaakten of vanuit de overlevering hoorden. Laten we onze vrijheid koesteren en die vrijheid vanavond feestelijk vieren.”

Theo te Wil nam de aanwezigen vervolgens mee terug in het verleden. Naar 5 mei 1945, toen de Didammers op het marktplein waar nu werd gevierd het grote nieuws hoorden dat heel Nederland was bevrijd. “Toen stond er alleen nog geen markthal.” Ook hij greep in zijn toespraak terug op het boek dat de OVD over de oorlog schreef. “We zijn verplicht de oorlogsverhalen door te geven aan onze huidige en toekomstige generaties. Dat doen we met het boek, maar ook met een expositie in Meulenvelden en de festiviteiten van vandaag. Het is dan ook mooi te zien, dat er zoveel belangstelling van zowel jong als oud voor is.”

Afsluiting
Het officiële gedeelte werd afgesloten met een vendelhulde. Daarna was er nog een optreden van de Highland Valley Pipes, Drums & Dancers. Helaas kreeg een groot deel van het publiek dat niet meer mee. Een defecte kermisattractie en, als gevolg hiervan, de komst van de brandweer en traumaheli lokten de mensen weg, waardoor een prachtige dag toch nog een beetje in mineur eindigde.