DIDAM/VETHUIZEN – Zes of zeven ruime suites, een restaurant met een Nederlands-Italiaanse keuken en een loungeruimte waar mensen altijd binnen kunnen vallen. Zo zien René Wijnands en Tim te Pas de nieuwe invulling van het voormalige gemeentehuis in Didam. “Een kleinschalige en chique locatie, die voor iedereen, jong en oud, toegankelijk is.”
Didammer René Wijnands en Ulftenaar Tim te Pas zijn de initiatiefnemers van ‘De Burchemeester’. Ze worden bijgestaan door adviseur Denny ten Camp van Lodder-Dales. Voor het einde van het jaar wil het drietal de deuren van het nieuwe hotel en restaurant aan de Raadhuisstraat in het centrum van Didam openen.
“De intentieovereenkomst is inmiddels getekend”, zegt Te Pas. “Als de bestemming definitief is, beginnen we met het slopen. We zijn al met de aannemer binnen geweest en de basis is prima. Er moet alleen het nodige aan de indeling worden veranderd. Aan de buitenkant blijft het gebouw grotendeels in tact.”
Interesse
De interesse van de twee in het oude raadhuis stamt al van een jaar geleden. “Als Didammer liep ik er vaak langs”, vertelt Wijnands. “Het is zo’n prachtige locatie, maar er gebeurde niks mee. Het begon daardoor steeds meer te kriebelen om er zelf mee aan de slag te gaan.” Hij overtuigde zijn vriend Te Pas van de kansen die het pand bood en zo togen beiden naar de gemeente.
“Toen bleek dat er nog geen nieuwe bestemming voor was, hebben we de gemeente gezegd dat wij een goed plan hadden, maar dat ze ons wel de kans moesten geven om het uit te werken”, zegt Wijnands. “Die kans hebben ze ons gegeven. Haar grootste belang was dat het monumentale gebouw bewaard bleef en dat het een publieke functie kreeg. We hebben marktonderzoek gedaan en onlangs onze plannen gepresenteerd. De gemeente was meteen enthousiast.”
Coöperatief
Niet alleen de invulling sprak ze aan, ook de manier waarop ‘De Burchemeester’ wordt neergezet, krijgt haar goedkeuring. “We willen er gaan ondernemen vanuit de coöperatieve gedachte”, legt Te Pas uit. “Wij zijn dan wel de initiatiefnemers, maar we doen het niet alleen. We hebben inmiddels een aantal jonge Didamse ondernemers voor ogen, die van ons initiatief een succes moeten maken. Zij worden gesteund door ons en een groep investeerders, die compassie hebben voor het plan.”
Het mooie aan deze constructie is volgens de twee dat het ondernemen zo niet wordt beïnvloed door tal van negatieve omstandigheden. “Zoals de economie, wetgeving en het geld”, zegt Wijnands. “Onze motivatie is dat het weer leuk moet zijn om te ondernemen. Wij willen daarom onze kennis ten dienste stellen om jonge ondernemers de kans te geven om te starten. Daarbij zijn we op zoek naar mensen, die ons willen helpen. Financieel, zodat we niet afhankelijk zijn van de banken, maar ook op allerlei andere gebieden. Want willen we dit voor Didam behouden, dan moeten we het samen doen.”
Invulling
De invulling van ‘De Burchemeester’ staat in grote lijnen vast. Al is er nog voldoende ruimte voor de inbreng van anderen. Wijnands: “Vanuit ons vooronderzoek geven wij de richting aan. Zo zitten we te denken aan een Nederlands-Italiaanse keuken met een wat chiquere uitstraling, maar wel voor iedereen toegankelijk. Verder willen we een lounge, zoals we die ook bij Carpe Diem hebben. Ook komt er een gedeelte waar kan worden vergaderd. Boven richten we zes of zeven ruime suites in voor een concurrerende prijs. Aan de voorkant komt een groot terras en achter een kleine parkeerplaats.”
Bij de inrichting wordt zoveel mogelijk oog gehouden voor de historie van het gebouw. Zo blijven de wit marmeren trap, de glas-in-loodramen en het gemeentewapen behouden. “Verder ligt er nog een mooie ouderwetse vloer in, die mogelijk bewaard blijft”, zegt Te Pas. “Binnenkort houden we een open dag, waarvoor iedereen wordt uitgenodigd. Mochten mensen ideeën hebben over de inrichting of hun diensten willen inbrengen, dan zijn ze die dag ook van harte welkom.”
Volg het nieuws over ‘De Burchemeester’ ook via Facebook.
Zie ook: ‘De Burchemeester’ opent eind 2015 deuren van voormalige gemeentehuis