Coalitie levert in Montferland flink in, Helder de grote winnaar

MONTFERLAND – Helder is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Montferland. De nieuwe partij kwam vanuit het niets op vijf zetels. Op dat aantal kwam ook Lijst Groot Montferland (LGM) uit, de tweede lokale winnaar in de gemeente. Die partij behaalde in 2008 nog drie zetels.

De derde lokale partij, Lokaal Belang Montferland (LBM), viel daarentegen hard van haar troon. Zij halveerde van zes naar drie zetels. Ook de andere drie coalitiepartijen verloren zetels, zo bleek gisteravond uit de voorlopige uitslag. Het CDA leverde twee van de acht zetels in en staat nu op zes raadszetels. De VVD en D66 leverde allebei één plek in en hebben nu respectievelijk twee en één zetel. Alleen de PvdA bleef stabiel en op drie zetels staan.

Daarmee stemden de inwoners van Montferland de afgelopen drie dagen duidelijk tegen de coalitie (CDA, LBM, VVD, D66) en voor de oppositie (LGM, PvdA, Helder). Rob Mos, partijleider van Helder, voerde de afgelopen jaren als eenmansfractie oppositie in de raad. De coalitie leverde zeven van de in totaal negentien zetels in. Daarmee hebben de voormalige oppositiepartijen nu een meerderheid in de raad met dertien van de 25 zetels. Hiervoor ging echter wel ‘slechts’ 52 procent van de stemgerechtigden in Montferland naar de stembus.