DIDAM – In het ‘Lankhorstbos’ in de buurtschap Greffelkamp wordt in de toekomst wellicht een natuurbegraafplaats ingericht. Naaste buren Rik en Hedwig Loeters hebben hiervoor een verzoek ingediend bij de gemeente Montferland en onderzoeken nu de mogelijkheden. Ze willen het 44 hectare grote bos kopen van de huidige eigenaar Staatsbosbeheer.
“Met als doel het bos te behouden en het door middel van actief beheer mooier en toegankelijker te maken voor de omwonenden en bezoekers van het gebied”, zeggen ze. Een gedeelte van het bos, ongeveer zestien hectare, willen ze geschikt maken voor natuurbegraven.
“Daarbij gaan de graven volledig op in de natuur. Ze vallen nauwelijks op en krijgen ook geen steen, maar worden hooguit gemarkeerd door een houten boomschijf. Het moet een mooi wandelgebied blijven, waar je niet het gevoel hebt dat je over een begraafplaats loopt. Sommige mensen denken dat hier straks iedere week een grote begrafenis plaatsvindt, maar dat is helemaal niet de opzet. Het bos blijft gewoon het bos, waar iedereen kan recreëren.”
Buurtparticipatie
Het idee is ook niet dat het hun bos wordt, waar een groot hek omheen komt te staan. “Het mooiste is dat omwonenden via buurtparticipatie, maar ook andere Didammers, een aandeel kunnen krijgen in het bos. Zodat het ons bos wordt. Zo willen we ook de hoofdpaden verbeteren en wat meer diversiteit aanbrengen in het bos. Het doet nu nog dienst als productiebos, waardoor er veel kaalslag heeft plaatsgevonden.”
De twee hebben hun plannen inmiddels aan de direct aanwonenden voorgelegd en de reacties waren redelijk positief. “Sommigen gaven zelfs aan hier wel begraven te willen worden. Anderen waren nog wat sceptisch. Als we de plannen van de gemeente verder uit mogen werken, gaan we graag met iedereen in gesprek om er samen iets moois van te maken.”
Verkoop bos
Toen Rik en Hedwig Loeters in 2019 hoorden van de plannen van Staatsbosbeheer om het Greffelkampse bos te verkopen, waren ze direct geïnteresseerd. Als buren wilden ze het bos graag overnemen om te voorkomen dat het aan iemand buiten Didam zou worden verkocht. Na een vakantie brainstormen, kwam al snel het idee voor een natuurbegraafplaats.
“Zelf vinden we natuurbegraven heel mooi”, vertellen ze. “Natuurlijker dan zo kan het niet en het is bovendien heel milieuvriendelijk. De overledene mag bijvoorbeeld alleen worden begraven in een kist van onbewerkt hout, een rieten mand of lijkwaden. Onlangs zagen we op televisie zelfs kisten gekweekt van paddenstoelen. Die vergaan snel, net als het lichaam van de overledene, en worden volledig opgenomen door de natuur. Het mooie is dat de overledene eeuwige grafrust krijgt en de nabestaanden geen onderhoud hoeven te plegen.”
Gemeente
Staatsbosbeheer heeft inmiddels aangegeven graag mee te willen werken aan de plannen. “Maar alleen als het natuur blijft.” Na onderzoek van Bosgroep Midden Nederland is bovendien gebleken dat natuurbegraven in het droge gedeelte van het ‘Lankhorstbos’ wettelijk mogelijk is. September vorig jaar hebben Rik en Hedwig Loeters hun verzoek voor oprichting van een natuurbegraafplaats daarom ingediend bij de gemeente.
Naar aanleiding hiervan heeft zij nu een concept ontwerpnotitie ‘Ruimte voor bijzondere vormen van begraven in de gemeente Montferland opgesteld’. Op basis van de uitgewerkte criteria zegt de gemeente nog geen medewerking te kunnen verlenen aan de plannen van de familie Loeters. “Maar we zien geen al te grote obstakels en kunnen hier zeker verder mee. We zijn blij dat de gemeente open staat voor natuurbegraven en geloven er dan ook heilig in dat ons plannen haalbaar zijn. Al denken we dat we zeker nog één tot twee jaar bezig zijn voor we aan de slag kunnen.”
Foto: Rik en Hedwig Loeters in het ‘Lankhorstbos’.