Buren de Toorts willen verkeersspiegel terug: ‘Anders gebeuren er ongelukken’

DIDAM – De bewoners van de Pastoor Janssenhof en leerkrachten van basisschool De Toorts in Didam maken zich zorgen over de verkeersveiligheid rond de school nu de verkeersspiegel op het woonerf door de gemeente is verwijderd. Zij zijn bang dat het niet vervangen van de kapotte spiegel tot ongelukken leidt met de schoolgaande jeugd.

De spiegel stond bij de uitgang van het schoolplein op een drukke, onoverzichtelijke hoek. “Een heg maakt het onmogelijk om vanuit de zijweg, waaraan zeven bejaardenwoningen met garageboxen liggen, te zien wat er vanaf het schoolplein de weg oprijdt”, vertelt Dorrie Hunting. Hunting woont al bijna dertig jaar aan de Pastoor Janssenhof en kijkt vanuit haar woning precies op de gevaarlijke kruising.  

“Vooral bij het aan- en uitgaan van de school is het hier erg druk”, weet ze. “Alle fietsende schooljeugd, die in de buurtschap Greffelkamp woont, verlaat het schoolplein via de Roncallistraat aan de achterkant van de school. Daar parkeren ook veel ouders hun auto’s, omdat het woonerf vanaf hier alleen met de fiets of lopend bereikbaar is. Zij moeten dus allemaal over het onoverzichtelijke kruispunt.”

De omwonenden zijn inmiddels gewend aan het drukke verkeer voor en na schooltijd in hun woonwijk. Vooral op die momenten maakten ze bij het verlaten van hun erf daarom grif gebruik van de verkeersspiegel, die een goed overzicht bood op de weg.

“Nu is echter niet meer te zien wat zich op de weg begeeft voor je de weg oprijdt”, zegt Hunting. “Gelukkig zijn er nog geen incidenten geweest, ook omdat er vanwege de schoolsluiting de afgelopen maanden weinig verkeer was. We willen er als buurt en school alles aan doen om die ook in de toekomst te voorkomen. Al moeten we daarvoor de Rijdende Rechter of Ombudsman inschakelen.”

Gemeente
Hunting nam inmiddels contact op met de gemeente en wijkplatform De Ziep en De Toorts drongen bij de verkeerskundige ook al aan op herplaatsing van de spiegel. Die werd tijdens de jaarwisseling vernield en niet meer vervangen. “Met oud en nieuw werd de spiegel de laatste jaren verwijderd, om vandalisme te voorkomen, en daarna weer teruggehangen. Maar omdat er dit jaar een vuurwerkverbod was, dachten we dat we hem wel konden laten hangen. Maar hij was dus weer kapot en wordt nu ook niet meer vervangen.”

De verkeerskundige van de gemeente stelt namelijk dat verkeersspiegels niet zo veilig zijn als ze lijken. ‘Ze werken schijnveiligheid in de hand, omdat voorwerpen of voertuigen verder weg lijken dan ze daadwerkelijk zijn’, schrijft hij in een mail aan de omwonenden.

Daarbij stelt hij dat de locatie een erftoegangsweg is, waaraan slechts een handjevol huizen (met zestien auto’s) is gevestigd en de snelheid hooguit rond de 15 kilometer per uur ligt. ‘Het is geen doorgaande weg of gebiedsontsluitingsweg. Ik heb op locatie gekeken en zie de noodzaak van een nieuwe spiegel niet in. We plaatsen die, in overleg met de wethouder, dan ook niet terug.’

Kosten
Bovendien wijst hij op de ruim 700 euro, die een nieuwe spiegel moet kosten. “Dat is veel geld”, vindt ook Hunting. “Maar wat als er een kind onder de auto komt of iemand valt van de fiets als er iemand onverwacht achter de haag vandaan komt? Dan is de schade vele malen groter.”

En het gaat hier volgens de omwonenden niet om zomaar een woonerfsituatie, maar ook om een direct aangrenzende basisschool. “Kinderen zijn onberekenbaar. Die rennen en fietsen enthousiast naar het schoolplein of hun ouders en kijken daarbij vaak niet goed uit. Daarom is het heel belangrijk dat de overige weggebruikers dat wel kunnen. Wij hebben de situatie ook uitgelegd aan Veilig Verkeer Nederland en zij zijn eveneens van mening dat er weer een spiegel moet worden geplaatst. Helaas gaat de gemeente daar niet in mee.”

Foto: Dorrie Hunting op de onoverzichtelijke kruising. De spiegel stond rechts in het perkje voor de school.