’s-HEERENBERG – Carnavalsvereniging d’Olde Waskupen presenteerde afgelopen weekend tijdens de pronkzittingen Vincent Surenbroek als haar nieuwe prins. Prins Vincent I regeert samen met zijn adjudanten Chiel van Gessel en Peter Krijger onder het motto ‘Allejeekes Gèèf’ het komend carnavalsjaar in Waskuupstad.
Zijn gevolg bestaat verder uit de dansmarietjes Noa Esman, Maureen Krijgen, Isa Looman en Ilse Surenbroek en de narren Raoul Krijger en Dave Surenbroek. De pronkzitting werd zoals gebruikelijk geopend met de prinsenpresentatie. In een levensgrote poppenkast opende Katrijntje het verhaal. Op herkenbare wijze werd het publiek verzocht om Jan Klaassen wakker te maken. Jan Klaassen vertelde dat hij snuffelstage mocht lopen bij de Raod van XI. Zijn belangrijkste taak tot aan de pronkzitting was het bewaken van de scepter.
Helaas gooide ook in dit verhaal de boef roet in het eten. Hij wist de scepter in Huize Klaassen te stelen. Met behulp van de agent werd de boef tijdig in de kraag gevat en kreeg Katrijntje de scepter weer terug in handen. Ze haastte zich naar de Laco-hal, waar Jan ongeduldig stond te wachten. Net op tijd voor de installatie kreeg Jan Klaassen de scepter overhandigd van zijn Katrijntje en kon de grande finale beginnen, waarna Prins Vincent I uit de poppenkast stapte.
Dans en muziek
Nadat het podium was omgebouwd werden eerst nog Herman Wissenburg, Johan Angenent, Annie Hendricksen en Marjolein Nijland voor hun verrichte werk voor en binnen de vereniging in het zonnetje gezet. Het vervolgprogramma werd afgetrapt door Funkenmariechen Rachelle Krijgsman met een solodans. Daarna werd het publiek getrakteerd op een drietal liedjes uit ‘de olde doos’.
Als eerste zong Berthold Schenning het lied ‘Heya, heya Kindje’. De eerste Barghse ‘smartlap’ uit 1963 met, net als toen, John Vermaas die de begeleiding verzorgde op de piano. Christa Vermeij en Hans te Booij op accordeon brachten daarna samen het sjoenkelnummer ‘Bier en plezier’. Het blokje ‘uut de olde doos’ werd afgesloten met het nummer ‘Mien Bed’ van Bennad Engelbarts uit 1978.
Buut
De buutton werd vervolgens klaargezet voor de eerste buut van de avond. Hein Scheur haakte onder zijn bekende alias Frank de Boer als agrariër op ludieke wijze in op de recente stakingen en de gebeurtenissen op zijn boerderij. Na de buut maakte de dansgarde haar opwachting op het podium.
Daarna kwam een sportief gezelschap van achter uit de zaal richting het podium. Het bleken de Old Prinsen van d’Olde Waskupen, gehuld in voetbaltenues. Deze mannen trappen wekelijks onder leiding van de flamboyante trainer Bertie Litjes een balletje onder de naam SSV MAMDSW ETDK NDN 8.
Na het muzikale intermezzo van de Blaoskapel nam boswachter Tonny Eijk (Vincent Nijhof) plaats in de buutton. In het Bergherbos beleefde Tonny en zijn stagiair Oene-wé-wé de meest bizarre avonturen. Vervolgens was het tijd voor een zingende kastelein. Marcel Schuurman zong met muzikale begeleiding van de carnavalsband Awesome een lied over de ‘s-Heerenbergse horeca.
Prins Vincent I en zijn gevolg richtten aansluitend een woord aan de carnavalisten in de zaal. Met trots kondigde hij daarna het mottolied ‘Allejeekes Gèèf’ aan. Dit mottolied werd gezongen door Pien & Jet Esman en zij werden muzikaal begeleid door Awesome en blaasmuzikanten van de groep ‘Blaoswark’.
Ook de allense keerls van de Raod van XI kwamen vanachter hun tafel vandaan om een nummer te zingen. Op een welbekende melodie zongen zij het nummer ‘Hey Raod van XI’. De buutton werd daarna weer klaar gezet voor een buut van Willem Rouwhorst. Als trouwe bezoeker van de Zwarte Cross vertelde Willem over het wel en wee van dit oer-Achterhoekse festival. Met zijn gortdroge voordracht kreeg de Zieuwentse debutant de lachers op zijn hand.
Awesome betrad vervolgens weer het podium en bracht het nummer ‘Kroegje’. Oud-Albert Heijnmedewerker Willem Pieterse (Daniel Schmitz) nam hierna zijn plek in de buutton in. Willem vertelde, op zijn geheel eigen wijze, over zijn eerste All-inclusive vakantie in Turkije, die hij samen met zijn nieuwe vriendin Ulla beleefde.
Slotakkoord
Met een vrije dans van de dansgarde werd het programma vervolgd. Een dans met Spaanse invloeden en bijbehorende muziek. Daarna was het tijd voor een muzikaal slotakkoord. Met het nummer ‘DingeMetOwDoen’ gingen Awesome en Bloaswerk een muzikale samenwerking aan. Op de melodie van Querbeat en een Barghse tekst van Hans Sloot barstte het feest in alle hevigheid los. Pien & Jet voegde zich daarna bij de muzikanten op het podium en samen met alle medewerkers van deze pronkzittingen werd nog éénmaal het mottolied ‘Allejeekes Gèèf’ ingezet. Foto Marco Scheurink