ZEDDAM – Gelderland is al fiets- en wandelprovincie nummer één en wil op termijn ook voor de ruiters en menners de beste faciliteiten bieden om hun sport uit te oefenen. Daarom steunde ze begin dit jaar het initiatief voor een eerste ruiter- en men knooppuntennetwerk in Montferland met een subsidie van 11.000 euro.

“Dit is een mooie aanvulling op de routes en knooppunten die wel al hebben en is een toevoeging aan iets dat er bijna nog niet is”, zei gedeputeerde Jan Jacob van Dijk vrijdag tijdens de officiële aftrap van het netwerk op de parkeerplaats van de Hettenheuvel. “Het netwerk is bovendien grensoverschrijdend. Dat zien wel zelfs bij de fiets- en wandelknooppunten nauwelijks.”
Van Dijk sprak daarbij de hoop uit dat ook de ondernemers inspelen op de extra faciliteiten die met de aanleg van het netwerk worden geboden. Hij noemde daarbij het voorbeeld van een hotel met paardenstal in Apeldoorn. “Daarmee kun je specifieke groepen paardenliefhebbers naar de gemeente trekken”, vond hij. “Die ook nog eens wat te besteden hebben.” Wat hij echter niet wist, is dat Montferland al jaren zo’n voorziening heeft.
Korenhorst
Gastenverblijf de Korenhorst in Lengel biedt namelijk al sinds 2000 plaats aan tien paarden. Daarmee liep het eveneens voorop in Nederland. “We hebben tien paardenboxen voor onze gasten en een weiland, waar ze hun dieren kunnen laten grazen”, vertelde eigenaar Pim Davids vrijdag. Verder ligt net over de grens in Duitsland Pferdenhof Montferland, waar gasten Damen met hun paard kunnen overnachten. Davids: “Wij zijn heel blij met dit netwerk. Onze gasten hebben vaak moeite om de weg in het bos te vinden. Met een kaart is het lastig uitleggen. Nu kunnen ze van knooppunt naar knooppunt rijden.”
Het was echter een lang proces voor het tot een knooppuntennetwerk voor ruiters en menners in het Bergherbos kwam. “We zijn al negen jaar bezig”, zei Theo van der Heijden van de Stichting Ruiteren & Mennen. Het begon destijds bij Bert Veld, toenmalig regioconsulent van paardensportbond KNHS.
“De inzet was om een netwerk voor de hele regio aan te leggen. Toen dit niet haalbaar bleek, heeft Montferland uiteindelijk alleen de handdoek opgepakt. Hier hebben we het geluk dat er in Natuurmonumenten een gebiedbeheerder is die meewerkt en het bos openzet voor paardenliefhebbers. Maar ook de gemeente en provincie hebben er alles aan gedaan om dit mogelijk te maken. Die samenwerking is uniek en heeft uiteindelijk tot een prachtig knooppuntennetwerk voor ruiters en menners geleid.”
Vergunninghouders
Natuurmonumenten had vorig jaar 450 vergunninghouders voor het gebruik van de ruiter- en menpaden in het Bergherbos. Daarbij mogen ook de vergunninghouders van de natuurgebieden Veluwezoom en Loonse en Drunense Duinen gebruik maken van de ruiter- en menpaden in Montferland. ,,In totaal zijn dat er zo’n 1800’’, weet boswachter Marcel Dellink. ,,En dan hebben we ook nog de dagvergunningen.’’