STOKKUM – Het lijkt zo’n mooi plan. Een uitkijktoren bovenop de Hulzenberg in Stokkum, die net boven de kruinen van de boomtoppen uitsteekt en zo een prachtig beeld geeft op het Montferland en de wijde omgeving. Maar niet iedereen is enthousiast, zo bleek donderdag tijdens een informatieavond bij De Pluum.
Hier presenteerden de bedenkers, de gemeente Montferland en Natuurmonumenten, het plan voor het eerst aan de Stokkumse bevolking. ‘Veel te laat’, vonden veel van de aanwezigen. ‘Nu alles al in kannen en kruiken is, worden wij nog eens geïnformeerd. Is er aan iemand gevraagd of er wel behoefte is aan zo’n ‘ding’? En het was mooi geweest als er ook wat alternatieven waren geweest.’
Aan de hand van een powerpoint presentatie toonden Natuurmonumenten en de gemeente het ontwerp en het waarom van de uitkijktoren op de Hulzenberg. “De Hulzenberg is één van de hoogste punten van Montferland”, zei Evert Kock, beheerder bij Natuurmonumenten. “Vroeger konden we hier vanaf de grond mooi rondkijken. Inmiddels heeft het bos zich echter zo ontwikkeld dat dit niet meer kan. Om het uitzicht te herstellen moeten we dus de lucht in.”
Daarvoor willen Natuurmonumenten en de gemeente Montferland een houten toren bouwen met een hoogte van ongeveer 22 meter. Het ontwerp is geïnspireerd op een motte en het hout komt uit het eigen bos. “Het wordt geen massieve toren. Het dwarshout brengen we als een soort lamellen aan. De toren krijgt een zinken dak, zodat hij niet nat wordt en langer mee gaat.”
Bij een groot aantal aanwezigen in zaal De Pluum in Stokkum overheerste donderdagavond echter de angst dat er een soort kermisattractie op ‘hun’ Hulzenberg wordt geplaatst. “Zo’n toren verstoort de rust”, vond iemand. “En het duurt jaren voordat die weer is hersteld. Er moeten bomen worden gekapt en waar moeten al die bezoekers straks hun auto’s laten? Ruimte om te parkeren is er nauwelijks.”
Zichtlijnen
Volgens Theo Welling is de Hulzenberg de parel van Stokkum en daar moet je niet aan komen. “Na de oorlog had je vanaf de Hulzenberg vrij uitzicht naar Nijmegen”, wist hij nog. “Maar nu is het zo bebost dat we daarvan niets meer zien. Kunnen we de zichtlijnen niet herstellen in plaats van er een toren te bouwen, die de rust helemaal verstoort.”
Wil je dat zicht weer herstellen dan moet er echter veel bos worden gekapt. “Veel meer dan voor de uitkijktoren”, reageerde Kock. “Onze intentie is absoluut niet om er een kermisattractie van te maken. We willen de wandelaars die hier toch al komen alleen wat extra’s bieden en ze van het prachtige uitzicht op de Hulzenberg laten genieten.”
Voorstander
Gelukkig voor hem en wethouder Tanja Loeff, die namens de gemeente Montferland het woord voerde, zaten er donderdagavond ook mensen in de zaal, die de komst van de toren wel zagen zitten. “Ik ben niet tegen een uitkijktoren”, zei één van hen. “Ik vind echter de inpassing wel belangrijk. Het bos heeft een natuurfunctie en geen recreatieve. Een uitkijktoren draagt bij aan de natuurbeleving. Maar er moeten niet allerlei faciliteiten omheen komen, zoals bankjes, fietsrekken en parkeerplaatsen, die deze natuurbeleving weer stuk maken. Die menselijke invloed is ook zichtbaar als je een groot aantal bomen kapt om de zichtlijnen te herstellen. Nu blijft het tenminste een mooi bos met een gesloten kroon.”
De bouw van de toren op de Hulzenberg staat na de zomer gepland. De kosten voor de gemeente zijn 80.000 euro. Natuurmonumenten levert het hout en menskracht. Om het project verder mogelijk te maken, krijgt de gemeente geld van de provincie Gelderland en is er samen met Stadt Emmerich am Rhein een subsidieaanvraag ingediend bij de Euregio.