Eerste project Buurtmakers ‘s-Heerenberg

’s-HEERENBERG – De Buurtmakers zijn in ’s-Heerenberg gestart met hun eerste project. Dit is ook het eerste impulsproject van opdrachtgever Woningstichting Bergh. In opdracht van de woningcorporatie voeren de Buurtmakers aan 31 huurwoningen in ’s-Heerenberg, Stokkum en Zeddam groot onderhoud uit.

buurtmakersWoningstichting Bergh voegt tot 1 januari 2016 in het kader van de Robuuste Investeringsimpuls van de provincie Gelderland 137 woningen extra toe aan haar onderhoudsbegroting. Deze zomer worden de eerste 31 aangepakt. Twaalf voor de bouwvak en negentien na de bouwvak. Keukens en badkamers worden vernieuwd en mede door een bijdrage van de provincie vanuit de investeringimpuls maken de woningen twee labelsprongen.

Duurzaam
De woningen maken een energielabelsprong van C naar A. De corporatie heeft als doel om in 2020 alleen nog maar woningen in haar bezit te hebben met energielabel B of hoger. Ze investeert in het verduurzamen en het energiezuiniger maken van haar woningen om zo de woonlasten voor huurders betaalbaar te houden. De extra investering heeft een positief effect op de werkgelegenheid in de Achterhoek. Daarnaast vindt Woningstichting Bergh dat ze als woningcorporatie een verantwoordelijkheid heeft in het reduceren van de CO2-uitstoot.

Maar het allerbelangrijkst is het voordeel voor de huurders: een lagere energierekening en meer wooncomfort. Eigenlijk waren deze woningen pas over een paar jaar aan de beurt, maar omdat nu met de bijdrage van de provincie extra energiebesparende maatregelen kunnen worden toegepast, is dit onderhoud naar voren gehaald. De corporatie wil de bewoners ook de mogelijkheid bieden om te investeren in zonnepanelen. Dit maakt de woningen nog energiezuiniger.

Een belangrijke voorwaarde voor het binnenhalen van de subsidie is dat de projecten voor 1 januari 2016 moeten zijn afgerond. “De crisis is nu, mensen verliezen nú hun banen en bedrijven hebben het zwaar”, zegt een woordvoerder van de provincie. “Dan moet je niet nog jaren gaan plannen en praten, maar ook snel aan de slag gaan.” De kosten voor het totale project (137 woningen) bedragen bijna 3 miljoen euro, waarvan de provincie 950.000 euro bijdraagt.

Achterhoeks samenwerkingsverband
De Buurtmakers is een samenwerking tussen dertien Achterhoekse bouw-, installatie- en onderhoudsbedrijven. Dit samenwerkingsverband is een antwoord op de vraag vanuit ACo (de samenwerkende Achterhoekse woningbouwcorporaties) om het vastgoedbestand in de Achterhoek te verduurzamen. De Buurtmakers hebben hun krachten gebundeld waarmee de gevraagde expertise en capaciteit kan worden geleverd tegen een goede prijs. Buurtmakers maakt een vuist voor de regionaliteit. Zowel de aangesloten bedrijven als de partners zijn allen Achterhoekse bedrijven.

De werkgelegenheid behouden voor de Achterhoek, en waar mogelijk uit te breiden door het inzetten van werklozen is een belangrijke kerntaak van Buurtmakers. Daarnaast vindt Buurtmakers het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in vakmanschap en kennis en daarom stellen ze leerwerkplaatsen beschikbaar. Meer informatie staat op www.achterhoeksecorporaties.nl.