Smartflower levert gemeente stroom en primeur op

DIDAM – Hij draait mee met de zon en sluit zich bij zonsondergang. Net als een echte bloem. De ‘bladeren’ van de Smartflower hebben echter een oppervlakte van achttien vierkante meter en zijn volledig met zonnepanelen bedekt. Vrijdagmorgen werd de solar tracker voor het nieuwe gemeentehuis in Didam geplaatst.

Vrijdagmorgen werd de Smartflower voor het nieuwe gemeentehuis in Didam geplaatst.
Vrijdagmorgen werd de Smartflower voor het nieuwe gemeentehuis in Didam geplaatst.

De Smartflower leverde de gemeente Montferland een primeur op. Het is namelijk de eerste die in Nederlands is geplaatst. “We zagen hem op een beurs in München en waren meteen enthousiast”, zegt projectleider Marc Overbeek van Kremer Installaties uit ’s-Heerenberg. “Omdat we het dak van het nieuwe gemeentehuis ook van 600 vierkante meter zonnepanelen hebben voorzien, wisten we dat de gemeente een solar tracker wilde. Wij hebben haar vervolgens voorgesteld deze te nemen.”

Duurzaam
De Smartflower levert de gemeente Montferland jaarlijks niet alleen 3200 kilowattuur stroom op, hij ziet er ook nog eens prachtig uit. “De standaard solar tracker, die wordt belegd met zonnepanelen, is maar een lelijk ding”, vindt Overbeek. “Als je tegen de achterkant aankijkt, zie je alle kabels. Deze is perfect afgewerkt en is qua vormgeving en systeem uniek. Door middel van GPS zoekt hij steeds zelf de positie van de zon. Het is bovendien een mooie manier om het duurzame karakter van de gemeente naar buiten toe uit te dragen.”

Otto Kranenburg, communicatieadviseur bij de gemeente Montferland, beaamt dat. “Wij doen veel aan duurzaamheid”, vertelt hij. “Dat is ook opgenomen in het programma van eisen voor het nieuwe gemeentehuis. Zo ligt er op de entree van het gemeentehuis een sedumdak, hebben we de muren van het voormalige kantoorpand van een nieuwe beplating en isolatiemateriaal voorzien en is het dak belegd met zonnepanelen. Die zijn echter niet zichtbaar. De Smartflower geeft ons wel die groene uitstraling.”

Stroomverbruik
De Smartflower kost de gemeente zo’n 13.000 euro, maar het levert haar jaarlijks ook een energiebesparing op. Waar de solar tracker voor 3200 kilowattuur stroom zorgt, brengt de installatie op het dak nog eens 50.000 kilowattuur op. “Dat is ongeveer de helft van het totale stroomverbruik van de gemeente”, weet Overbeek. “Op het moment dat het gemeentehuis dicht is, geeft de pv-installatie de stroom terug aan het net.”

De Smartflower werd vrijdagmorgen door het bedrijf Solar Select geplaatst. Binnen twee en een half uur stond de enorme ‘zonnebloem’. “Maar de bekabeling en de palen waarop de solar tracker is bevestigd, lagen er al”, geeft een medewerker van Solar Select toe. “Toch hadden we niet verwacht dat de installatie zo snel zou gaan.”