’s-HEERENBERG – De Ambassadeurstref van afgelopen zaterdag 3 mei op kasteel Huis Bergh is een enorm succes geworden. Zo’n zeventig van de inmiddels 110 Ambassadeurs (sponsors) kwamen naar ’s-Heerenberg en genoten van een zeer gevarieerd programma. Niet alleen die vreselijke ziekte kwam aan bod, maar ook humor, muziek van Joop Boxstart en de vele acties voor en door Bergh in het Zadel. “Hoe krijgen ze dit allemaal voor elkaar. Wat een perfecte middag en avond”, zei één van de ambassadeurs.
Een verkouden burgemeester Ina Leppink vertelde in het openingswoord trots te zijn, niet alleen op de 110 Ambassadeurs, maar ook op de vele andere acties, zoals de fietstocht van volgend jaar, de Barghse Jonges en Black Fööss, de autorally en de golfdagen.
Trots en dankbaar was ook Jan-Willem Förch, manager fondsenwerving van het KWF, die voorzitter Theo Mijnen een cadeau overhandigde in verband met het 25-jarig bestaan van Bergh in het Zadel. Voor het KWF is Bergh in het Zadel een van de belangrijkste donateurs. Hij benadrukte nog maar eens dat voor de betaling van de professionele krachten van het KWF geen geld van bijvoorbeeld Bergh in het Zadel wordt gebruikt. “Er blijft echt geen geld aan de strijkstok hangen”, aldus Förch. “Al het geld gaat naar de onderzoeken.”
Alvleesklierkanker
Doctor Arjan Bel, fysicus bij het AMC in Amsterdam, geeft samen met Dr. Astrid van der Horst leiding aan het onderzoek naar verfijning van radiochemotherapie bij alvleesklierkanker. Hij gaf een uiteenzetting over het onderzoek, dat geadopteerd is door Bergh in het Zadel. Alvleesklierkanker is een ziekte waarbij de patiënt de slechtste prognose heeft, omdat de alvleesklier een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering.
Rode draad in dr. Bel’s verhaal waren gouddraadjes. De tumor moet bestraald worden, maar daarvoor moet men wel de exacte locatie van de tumor weten. Dat is belangrijk om gericht te kunnen bestralen en niet de omgeving van de tumor te beschadigen. Tijdens het volledig door Bergh in het Zadel gefinancierde onderzoek, was één van de resultaten de ontdekking dat op scans de exacte locatie van de tumor nog wel eens moeilijk te zien kan zijn. Om die reden worden heel dunne gouddraadjes in de tumor ingebracht. Die gouddraadjes zijn ook op minder scherpe scans goed te zien, waardoor de radiochemotherapie exact kan worden uitgevoerd en weinig tot geen schade aanricht.
Gert Jakobs
Sluitstuk was oud-wielerprof Gert Jakobs, die redelijk serieus begon door de loftrompet te steken over de ook op Huis Bergh aanwezige Hennie Kuiper, met wie Jakobs tijdens de Tour de France de kamer had gedeeld. “Wel met twee gescheiden bedden”, zo probeerde Jakobs elk misverstand te voorkomen.
Hilarisch was zijn verhaal over de beklimming van de Alpe d’Huez. Hij had de avond ervoor bij Mart Smeets een oproep gedaan aan alle Nederlanders om hem vooral te duwen. Dat heeft hij geweten. “Ze duwden me van de ene naar de volgende Nederlander, die de klus weer overnam. Het ging zo hard, ik moest af en toe remmen. Ik heb de klim minuten sneller gedaan dan Steven Rooks, die die dag de etappe won. Ik kreeg drie minuten tijdstraf, maar was mooi op tijd binnen.”|
Jakobs had nog een verrassing voor de aanwezigen in petto. “Ik fiets volgend jaar de tocht van Bergh in het Zadel mee. Ik zoek nog wel een sponsor.” Dat was een hint aan het adres van voortrekker Wim Hendriksen, maar het ‘meefietsen’ bedoelde hij serieus. De ‘lezing’ van Jakobs sloot het officiële gedeelte van de Ambassadeurstref af. Daarna volgde nog een informeel gedeelte met het al eerder genoemde ‘hapje en drankje’.
Voor meer informatie over Bergh in het Zadel en over de sponsormogelijkheden ervan kan de website www.berghinhetzadel.nl worden geraadpleegd.