Verschillen in Montferlandse politiek klein

’s-HEERENBERG – De Montferlandse partijen zijn het in grote hoofdlijnen erg met elkaar eens, zo bleek maandagavond tijdens de coalitieonderhandeling in Gouden Handen. Tot op heden zijn er dan ook nog altijd zeven potentiële coalitiepartijen. Al heeft een meerderheid zich al wel uitgesproken voor een voortzetting van de huidige coalitie.

Tanja  gemgidsDe onderhandelingen worden geleid door het CDA, dat met lijsttrekker Tanja Loeff als grote winnaar uit de verkiezingen kwam. De christendemocraten wonnen een zetel en gingen van tien naar elf. Coalitiegenoten PvdA (3) en VVD (2) leverden beiden een zetel in, maar lieten direct na het bekend worden van de verkiezingsuitslag al wel weten nog graag vier jaar met de huidige coalitie verder te gaan.

“We hebben in Montferland altijd gekozen voor een brede meerderheid en daar gaan we ook nu voor”, hield Loeff zich nog een beetje op de vlakte. “Op dit moment onderzoeken we nog welke coalitiemogelijkheden er zijn. Ons streven is om er voor de eerste reguliere raadsvergadering op 24 april uit te zijn.”

Maandagavond legde het CDA aan alle partijen het voorlopige raadsprogramma voor. Daar kon iedereen zich in grote lijnen in vinden. Er werden echter nog wel wat punten aan toegevoegd, die deze week door Loeff en CDA-fractievoorzitter Oscar van Leeuwen worden verwerkt.

Ouderen- en jongerenbeleid
“Het voorlopige raadsprogramma ligt in lijn met ons verkiezingsprogramma”, zei Gerrit van Lent, voorman van LBM. “Wij willen alleen het ouderenbeleid en wellicht ook het jongerenbeleid apart benoemen. Met de transities in de zorg in het vooruitzicht behoeven die groepen extra aandacht.” Hier konden ook de andere partijen zich in vinden.

D66 wees nog eens extra op de kwaliteit van het onderwijs. “Ook de luchtkwaliteit in de schoolgebouwen verdient daarbij onze aandacht”, vond lijsttrekker Ruth Mijnen. Daarnaast sprak ze haar voorkeur uit voor een raadsagenda en een verenigingsraad als aanvulling op de dorps- en wijkraden. “We moeten proberen de burgers weer meer bij de politiek te betrekken. Daar zijn dit misschien goede middelen voor. Met een opkomst van slecht 53 procent mogen we niet tevreden zijn.”

Ook Wim Sinderdinck, tot voor kort nummer één op de lijst van Burger Belangen, ging op grote hoofdlijnen mee met het raadsprogramma. “Ik vraag me alleen af of we een kwart miljoen moeten uittrekken voor het carnaval. Ik denk dat we dat geld beter kunnen inzetten voor de zorg.” CDA wil hier echter aan vasthouden. Al liet Loeff wel weten dat het hier om een maximaal bedrag gaat.

Veiligheid
Op verzoek van onder andere Henk Groote van Lijst Groote en Rob Visser van de VVD wordt ook veiligheid één van de thema’s in het coalitieprogramma. “Wij zetten zwaar in op handhaving”, liet Groote optekenen. “Het gevoel van onveiligheid neemt namelijk steeds verder toe. En als de politie het niet kan, moeten we het als gemeente zelf maar regelen.”

De VVD kon zich in de meeste extra ingebrachte punten goed vinden. Daarbij wil de partij van Visser en Martin Som structureel bezuinigen op de organisatiekosten bij de gemeente. “Dit mag echter niet ten koste gaan van de dienstverlening”, zei Visser. “We moeten dit zo efficiënt mogelijk doen, maar de buitenwereld moet er zo weinig mogelijk last van hebben.”

Kerntakendiscussie
Herman Jansen tenslotte liet namens de PvdA weten dat het voorlopige raadsprogramma ook zijn partij aanspreekt. “We vinden echter wel dat de inflatiecorrectie onderdeel moet zijn van de kerntakendiscussie en dat we niet te strak vast moeten houden aan die vijf procent. Net als het punt over kunstgras, dat we eveneens graag hadden meegenomen in de discussie en niet in het raadsprogramma.”