‘Kunstwerk herinnert aan ruim 100 jaar onderwijs in Stokkum’

STOKKUM – Mede door de inspanningen van oud-leraar Chris Ruikes wordt het kunstwerk aan de muur van de St. Suitbertusschool van de sloophamer gered. Net als de ereboom en het bankje krijgt de keramieksculptuur ook na het verdwijnen van de school een plek in het dorp.

Ruikes stuurde begin dit jaar een brief aan de in Stokkum wonende wethouder en raadsleden van de gemeente Montferland met het verzoek het kunstwerk voor het dorp te behouden. “Rond de feestdagen dacht ik ‘ik moet wat doen om het kunstwerk niet verloren te laten gaan’”, vertelt de inmiddels 75-jarige Stokkummer. “Er werd in het dorp wel over gesproken, maar als je geen actie onderneemt, gebeurt er ook niks. Dus heb ik de raadsleden en de wethouder aangeschreven.”

Zij gingen volgens Ruikes heel voortvarend te werk. “Op 2 januari heb ik de brief verstuurd en een dag later kwamen de eerste reacties al binnen. Het antwoord van wethouder Walter Gerritsen liet vervolgens ook niet lang op zich wachten. Die beloofde contact op te nemen met de aannemer om te vragen naar de mogelijkheden.”

Motie
Toen er namens de vier Stokkumse raadsleden tijdens de raadsvergadering op 14 januari een motie werd ingediend voor het behoud van het kunstwerk, de boom en het bankje, kon hij dan ook direct de toezegging doen waar om was gevraagd. Tot tevredenheid van Ruikes en veel andere dorpsbewoners.

“Voor mij is het een herinnering aan meer dan honderd jaar onderwijs in Stokkum. Daar blijft anders na de sloop van de Suitbertusschool niet veel meer van over. Alleen het meesterhuis staat er nog. De kleuterschool werd in 1983 al afgebroken. Ook daarin hing een keramiekkunstwerk, dat bij de sloop van het gebouw helaas verloren is gegaan.”

Cultureel erfgoed
Er was Ruikes daarom veel aangelegen dat de sculptuur van de basisschool niet hetzelfde lot zou ondergaan. “Het is niet alleen een stukje cultureel erfgoed, maar ook een prachtig kunstwerk”, vindt hij. “Het heeft bovendien de nodige waarde. In de tijd dat de school werd gebouwd, in 1970, was het bij overheidsgebouwen gebruikelijk dat 2 procent van de bouwkosten werd besteed aan een kunstwerk. Ter ondersteuning van de kunstsector.”

Net als bij de vervaardiging van het kunstwerk voor de kleuterschool, die in 1968 was geopend, kwam ook deze sculptuur uit atelier Het Ambacht in Haalderen. De kunstenaar was Henk van Meurs, die opnieuw voor het thema ‘spelende kinderen’ koos. Zij spreidden in het kunstwerk van de basisschool hun vleugels uit naar de toekomst. De sculptuur werd in 1973 aan de zijgevel van de school geplaatst.

Logo
Sindsdien vormde het ook het logo van de Suitbertusschool. “Het stond op rapporten, briefpapier en in advertenties van de school”, weet Ruikes. “Veel Stokkummers en oud-Stokkummers zullen het zich herinneren. Het is daarom mooi dat het weer een nieuwe plek krijgt in het dorp.”

Net als de boom en het bankje. Zo werd de boom geplant ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Ad van Aalst. “Hij is zeker 35 jaar schooldirecteur geweest. Toen hij stopte in 2001 werden er tijdens de Nationale Boomplantdag volgens mij drie platanen geplant. Daar was deze er één van. Het bankje kreeg ik, toen ik in 2007 na 39 jaar aan de school te hebben gestaan, wegging. De rugleuning is afgebroken. Die ligt bij mij op zolder.”

Het kunstwerk wordt uit de muur van de Suitbertusschool gezaagd, waarna het voorlopig wordt opgeslagen. Mogelijk krijgt het later een nieuwe plek bij de kerk en pastorie. “Het zou mooi zijn als de boom en het bankje kunnen blijven staan”, zegt Ruikes. “Mocht dat niet lukken, dan vinden we er vast een mooie nieuwe locatie voor.”