REGIO – 3D-printen is inmiddels gegroeid van de aanvankelijke rapid prototyping toepassingen tot een volwaardig productieproces. Het wordt daarom ondertussen gebruikt voor het produceren van allerlei verschillende 3D-printonderdelen. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voordat het de bouwsector bereikte.
Simpel gezegd, 3D-geprinte huizen worden gebouwd door materiaal laag voor laag te deponeren. Een pasta-achtig betonmengsel wordt geëxtrudeerd door een mondstuk dat wordt geleid door een enorm portaal, waardoor muren laag voor laag worden gebouwd door de 3D-printservice. Dergelijke woningen worden binnenkort erg populair vanwege onderstaande redenen.
Lagere kosten
3D-geprinte huizen zijn naar verluidt goedkoper om te bouwen. Dit is wel enigszins discutabel, aangezien 3D-printers met een enorme constructie dure apparaten zijn en nog altijd veel beperkingen hebben. Maar laten we het bij feiten en cijfers houden. Het is namelijk een stuk sneller om een 3D-geprint huis te bouwen en zoals het gezegde luidt: tijd is geld. Minder tijd op de bouwplaats betekent dat zowel de uitrusting als de arbeiders sneller beschikbaar zijn voor andere projecten, aangezien de bouwcapaciteit in theorie verdubbeld is ten opzichte van de huidige cijfers.
Minder arbeid
Op bouwplaatsen voor 3D-geprinte gebouwen zijn minder arbeiders nodig dan op traditionele locaties. Dit komt doordat de printer het meeste werk doet tijdens het bouwproces. Over het algemeen vereist traditionele constructie veel stappen, waaronder een hele ploeg van werknemers die van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags werken en materialen uitladen, vervoeren en mengen voordat constructies worden neergezet. Aan de andere kant heeft een 3D-printer, die een product van beton kan creëren als het eenmaal is opgezet, slechts een handvol mensen nodig om het bouwproces te bewaken en te besturen.
Unieke mogelijkheden
3D-printen biedt bovendien unieke bouwmogelijkheden die ofwel onmogelijk ofwel te duur zijn om te creëren met traditionele bouwtechnieken. Sommige mensen zeggen dat om het beste uit een 3D-printproces te halen, men rekening moet houden met de hoge mate van ontwerpvrijheid die deze technologie biedt. Dit geldt ook voor de bouw en architectuur, waar innovatie en creativiteit met name worden aangemoedigd.
Door de intrinsieke aard van 3D-printen kunnen complexe vormen zonder extra inspanning geproduceerd worden. Een betonnen 3D-printer kan bijvoorbeeld net zo gemakkelijk ingewikkeld gebogen wanden als rechte maken. Onconventionele architectuur kan het uiterlijk van gebouwen van buitenaf verbeteren en zelfs interne ruimtes optimaliseren.