Vrijheidsbeperking omvat alle maatregelen, die de vrijheid van mensen beperken. De overheid heeft in het belang van de gezondheid van de mensen noodgedwongen drastische maatregelen moeten nemen. Afgelopen week werden de maatregelen opnieuw verscherpt en mogen er minder mensen op bezoek komen en is er zelfs een avondklok ingesteld. Bij verschillende politieke partijen leidde, met name de avondklok, tot enige commotie.
Ik vraag mij af of de bezwaren, die in het debat werden geuit, ook door de bevolking worden gedeeld. Hoe zwaar zijn deze maatregelen dan wel. In de media horen wij menigeen steunen en zuchten en er is altijd wel iemand die argumenten kan aanvoeren waarom deze maatregelen voor hem of haar niet mogen of kunnen gelden, maar dat zijn volgens mij alleen maar de excessen.
De maatregelen gelden tot in ieder geval 9 februari. Volgens mij is het dan nog steeds winter, vroeg donker en de temperatuur nodigt nu ook niet bepaald uit om frivool buiten te gaan dansen. Hoeveel ouderen komen in deze tijd ’s avonds na 21.00 uur nog buiten? Hoeveel mensen komen überhaupt na genoemd tijdstip nog buiten nu winkels, cafés en restaurants gesloten zijn?
Ja, en onze studenten dan, hoor je mensen zeggen. Nou, studenten liggen helemaal niet wakker van de avondklok, want die beginnen nu gewoon een paar uur eerder en feesten lekker door tot de vroege ochtend. Dus met de studenten hoef je geen medelijden te hebben.
Dat er maar een beperkt aantal bezoekers per dag mag komen, is vervelend. Zeker nu er nog maar één bezoeker per dag mag komen. Dat betekent echter wel dat er in ieder geval zeven bezoekers per week mogen komen. Ik kan wel vertellen dat voor het coronatijdperk er veel ouderen er veel voor over zouden hebben gehad als zij zeven bezoekers per week zouden krijgen. Maar nu, nu de overheid vrijheidsbeperking heeft opgelegd, nu staat iedereen op de achterste benen.
‘Haec libertatis ergo’
‘Dit doen wij omwille van de vrijheid’. Randschrift op een noodmunt, geslagen tijdens het beleg van Leiden (1574)