DIDAM/HOCH-ELTEN – Na jaren van leegstand heeft het Waldhotel in Hoch-Elten eindelijk een nieuwe eigenaar. Sinds donderdag is het hotel bovenop de Elterberg eigendom van de Didamse horecafamilie Gesthuizen. “In januari is er een eerste bod gedaan en dat is geaccepteerd”, zegt Frank Gesthuizen. “Gisteren hebben we onze handtekening gezet en daarmee is de koop definitief.”
De familie viel vooral voor de locatie van het hotel. Gasten kijken vanaf de ene kant van het terras uit over Duitsland en de Rijn en vanaf de andere kant over het groene Montferland. “Het is gewoon een hele mooie plek”, vindt ook Geerte Gesthuizen. “Voor de hotelgasten, maar ook voor fietsers en wandelaars kun je er een prachtig terras maken. Het duurt echter nog wel zo’n anderhalf jaar voor het zover is.”
Vernielingen
De leegstand heeft het statige pand op de top van de Elterberg namelijk geen goed gedaan. Van binnen is het in 1898 gebouwde Waldhotel totaal vernield. Zo liggen de plafonds eruit, zijn de muren, deuren en kozijnen kapot en is het binnenzwembad in het later neergezette bijgebouw compleet verzakt.
“Het oude pand blijft behouden, maar het bijgebouw moeten we waarschijnlijk afbreken”, vertelt Frank. “We hebben inmiddels wel wat schetsen laten maken voor de nieuwbouw, al weten we nog niet precies wat we willen. Eerst gaan we aan de slag in het hoofdgebouw. Als we dat hebben gestript, dan krijgen we ook een beeld bij de ruimtes en ontstaan de ideeën vanzelf.”
Hotel
Het gebouw blijft in elk geval zijn hotelfunctie houden. “We denken aan zo’n vijftien hotelkamers en wellicht wat kamers voor groepen sporters of vrienden”, zegt Geerte. Verder wil de familie er weer een restaurant in onderbrengen en komt er een ruimte voor onder andere recepties of kleine feestjes. “Het ligt zowel regionaal als internationaal heel centraal en moet dan ook een plek worden waar zowel Nederlanders als Duitsers zich thuis voelen. Niet te chique, maar wel goed. Zoals al onze horecabedrijven.”
De familie Gesthuizen is al eigenaar van Partycentrum Plok in Oud-Dijk, Jan & Jan in Didam, Steak’m in Nieuw-Dijk en Montferland Catering. Daarbij runde ze de afgelopen tien jaar nog de Heereboer in Zeddam. “Per 1 maart is dat gestopt”, vertelt Frank. “Dit kwam toevallig voorbij en zo’n kans kun je niet laten lopen. In het verleden hadden wij met z’n tweeën de leiding. Sinds enkele jaren werken de vier kinderen ook mee in de bedrijven. Het hotel in Hoch-Elten gaan we dan ook met één van de kinderen runnen.”