Straat Kilder krijgt naam RAF-piloot Cedric Mardon

KILDER – De naam van RAF-piloot Cedric Mardon, die op 15 april 1942 neerstortte in het Kilderse veld, is gekoppeld aan de nieuwste straat in Kilder. Vrijdagmiddag werd de straatnaam van het nieuwbouwproject op het voormalige sportveld in Kilder onthuld.

cedricDe officiële openingshandeling werd georganiseerd door Woningstichting Bergh en de gemeente Montferland. Caroline Mardon, een nicht van Cedric Mardon, verrichte de openingshandeling. Ook de voormalige groep 8 van basisschool De Laetare was hierbij aanwezig.

Cedric Mardon werd op 30 juli 1921 geboren in het kleine kustdorpje Topsham, Devon in het zuiden van Engeland. Volgens zijn familie was hij geboren voor het geluk. Maar op 15 april 1942 werd dit wreed verstoord.

Crash
“Op 19-jarige leeftijd meldt Mardon zich vrijwillig bij de RAF”, weet Clemens Harmsen, die onderzoek deed naar de vliegtuigcrash. “Hij wordt opgeleid tot piloot van een Vickers mk 1c Wellington bommen¬werper. Eind december 1941 wordt hij gestationeerd in Snaith, Engeland. Hij vliegt vanaf januari 1942 tot aan zijn dood 22 bombardementmissies.”

Op 14 april 1942 om 21.35 uur stijgt Cedric Mardon met zijn vijfkoppige bemanning op met zijn Wellington bommenwerper om Dort¬mund in Duitsland te bombarderen. Op de heenweg wordt het toestel beschoten door Duits luchtdoelgeschut en raakt beschadigd. Toch lukt het de bemanning om Dortmund te bereiken en de dodelijke lading te droppen.

“Op de terugweg wordt het toestel echter onderschept door een Duitse nachtjager”, vertelt Harmsen. “Na twee aanvallen is de Wellington zo zwaar beschadigd dat de bemanning van Cedric Mardon het bevel krijgt om het toestel per parachute te verlaten. Ze komen veilig in de omgeving van Kilder aan de grond, maar worden al snel krijgsgevangen gemaakt.” Het brandende toestel crasht om 02.18 uur op het Kilderse veld, waarbij Cedric Mardon het leven laat.

Nieuwbouwproject
Als eerbetoon aan de omgekomen piloot koppelde Woningstichting Bergh zijn naam aan een bijzonder nieuwbouwproject. “Het gaat hier om zeer energiezuinige of zelfs energieneutrale woningen”, zegt Arjan ter Bogt, directeur-bestuurder van Woningstichting Bergh. “Dit hebben we onder meer gerealiseerd door een zeer goede isolatie en het gebruik van pv-panelen. Verder is er gebouwd met duurzame materialen die in de toekomst opnieuw kunnen worden gebruikt. Voor de bewoners betekent dit veel woongenot tegen lage kosten.”