Goed gevulde buik na gezellige puzzelrit langs Montferlandse horeca

BEEK – Driehonderd gasten deden zondag mee aan de eerste Food Rally Montferland. Na een puzzelrit van bijna vijftig kilometer door het Montferland hadden ze niet alleen een gezellige middag achter de rug, maar ook hun buik vol. “Volgende keer gaan we met de fiets, dan verbranden we ook nog wat onderweg”, lacht Lex van Iersel uit Didam.

Bij Brinks Pannenkoeken in Zeddam begon hij aan zijn zesde gang, een nagerecht dat bestond uit een tagliatelle van pannenkoek, Montferland ijs, chocoladesaus en rood fruit. “Het is wel veel, maar alles is even lekker”, zegt Van Iersel. “Een echte aanrader.” Kok Luc Peters van het pannenkoekenrestaurant is ook enthousiast. “Superleuk zo. De mensen vinden het allemaal fantastisch. Dat geeft ons in deze lastige tijden ook weer positieve energie.”

Bij Brinks Pannenkoeken in Zeddam kregen de deelnemers een nagerecht geserveerd.

De eerste Food Rally Montferland ging zondag langs zes horecazaken. Deelnemers startten bij Plok in Didam, waar ze een voorgerecht kregen opgediend. Daarna ging de puzzelrit naar ’t Peeske in Beek voor een mosterdsoep. Bij De Gracht in ’s-Heerenberg, De Dèèl in Beek en Havezathe Carpe Diem in de buurtschap Vethuizen werd een hoofdgerechtje geserveerd. De rit eindigde bij Brinks, waar iedereen ook nog een zak oliebollen van Paul Berntsen meekreeg. Alle gerechten werden coronaproof in de auto opgediend.

Wijntje
Om het echt helemaal af te maken, hadden Manon en Wim uit Doetinchem zichzelf De Dèèl een wijntje ingeschonken. “Heerlijk”, lachen ze. “Dit is onze vierde stop en we hebben tot nu toe overal lekker gegeten. Bovendien komen we nu bij tentjes, waar we nog nooit zijn geweest en waar we graag nog eens terugkomen.”

De twee zagen de activiteit op Facebook langskomen. “Het is wel weer eens leuk om ergens anders te eten dan thuis”, zegt Manon. “Al is het dan in de auto. Er is bijna niks te doen, dus we zijn blij dat er weer eens iets leuks wordt georganiseerd.” John en Monique Seegers uit Stokkum prijzen de organisatie eveneens. “De route is leuk en de gerechtjes zijn heerlijk. Bovendien steunen we hiermee ook nog eens de horecaondernemers in onze eigen regio.”

De vrienden Mike, Nadine, Max en Bart uit Didam en hun vriendinnen Vera uit Arnhem en de Nijmeegse Maaike maakten er echt een gezellig dagje uit van. Bij elke stop parkeerden ze hun auto’s naast elkaar en dronken daarbij samen een rood wijntje en een biertje 0.0 voor de chauffeurs. 

“We zijn als derde gestart, maar inmiddels al aardig achterop geraakt”, vertelt Mike. “Normaal ergeren we ons aan de zondagsrijders, maar nu zijn we het zelf, haha. Onderweg nemen we ook de tijd voor de puzzels. En de omgeving is hier serieus mooi”, moet Vera toegeven. “Ik kom hier niet vandaan, maar ik ben positief verrast. Het is heel gezellig en het eten is lekker.”

Deelnemers
Marcel Beekman van partycentrum De Dèèl is eveneens tevreden. “Elk half uur ontvangen we vijftig mensen. Het is druk, maar er staan nooit wachtrijen”, zegt hij. De mensen komen overal vandaan, uit Montferland, maar ook uit Doetinchem, Zevenaar en Oude IJsselstreek. “Net hadden we een groep van acht meiden, die met drie auto’s hier waren. Voor volgende week hebben we ook al weer 150 deelnemers.”

Beekman serveerde de gasten zondag gegrild buikspek en steakfrites met baconmayonaise vanuit zijn foodtruck. “Het buikspek hebben we gisteren al ingelegd, gemarineerd en gebakken.” Zondagochtend is het vlees gesneden en aan stokjes geregen. “Vanmiddag warmen we het op de drumsmokers op en lakken we het af met saus. Een aantal deelnemers lust geen varkensvlees of is vegetarisch. Voor hen hebben we een ander gerecht bereid.”

Reuring
Bij Havezathe Carpe Diem werden de gasten ontvangen door kerstman Bart Wijnands. Bij de volgende stop kregen ze door Pim Wijnands en Rick Splitthoff, gehuld in Tiroler kleding, een warm drankje ingeschonken en hun bestek aangereikt. Daarna werd een wildgerecht opgediend, dat ze vervolgens op de parkeerplaats konden opeten.

“Het is zeer geslaagd”, vindt Bart Wijnands. “Het zorgt voor een beetje reuring, maar wel op een veilige manier. Iedereen blijft in zijn eigen bubbel. Daarbij blijven we als horeca ook een beetje in beeld bij de mensen. Als we straks weer open mogen, hopen we ze natuurlijk weer terug te zien in ons restaurant.”

Foto: In de foodtruck van partycentrum De Dèèl werd gegrild buikspek en steakfrites met baconmayonaise bereid.