‘Klein’ Filmhuis Didam draait al twintig jaar mee in filmcircuit

DIDAM – ‘Of het bestaan van een filmhuis echt iets toevoegt aan het voorzieningenniveau in Didam moet blijken’, schreef een journalist in februari 1999 na het draaien van de eerste film Karakter. In 2019 kunnen we die vraag bevestigend beantwoorden. Filmhuis Didam blijkt in een behoefte te voorzien en viert op 13 april het 20-jarig jubileum.

Het waren in 1998 toenmalig burgemeester Paul Peters, wethouder Joop van Vuuren, gemeentesecretaris Henny Evers en Rabobank-directeur Henry Aleven, die het initiatief namen om in het Liemers College een film te draaien. Zij vormden in Didam een evenementencommissie, die haar middelen haalde uit het Fonds Leefgemeenschap van de Rabobank.

“Daar kwamen destijds ruim honderd mensen op af”, weet Brigitte Huldman nog. “In de pauze vroegen ze of er behoefte was aan een filmhuis in Didam en wie het gestalte wilde geven. Een paar mensen staken hun hand op, waaronder ik. Op 24 december 2018 was de stichting Filmhuis Didam een feit. Paul Meijer werd voorzitter, Rianka Habraken penningmeester en ik secretaris.”

Groei
Uiteindelijk nam Huldman de voorzittersrol van Meijer over en vervulde ze die tot op heden. In al die jaren zag ze het filmhuis uitgroeien tot een vaste waarde in Didam. Het begon ooit met een tweewekelijkse voorstelling op de maandagavond in de aula van het Liemers College. Tegenwoordig heeft het filmhuis een vast onderkomen in Meulenvelden, waar twee keer in de week een film wordt gedraaid en in de vakanties een kinderfilm.

“In de beginjaren lieten we iemand uit Almere komen met een filmprojector”, vertelt Huldman. “Later hebben we met behulp van fondsen, de gemeente en de Rabobank zelf een mobiele projector aangeschaft.” Na tien jaar kreeg het filmhuis de mogelijkheid om in Meulenvelden een eigen filmzaal in te richten.

“Hier gingen we uiteindelijk ook over van de 35 millimeterfilm op de digitale film. We moesten aanhaken, anders waren we een dvd-vertoner gebleven. Die 35 millimeterfilms waren al letterlijk grijs gedraaid als wij ze kregen. Sinds de digitalisering draaien we als klein filmhuis echter behoorlijk mee met de nieuwste films. Met de digitale projectie konden we bovendien uitbreiden naar twee filmavonden in de week.”

Populaire films
Daarmee kwamen ook de populaire boekverfilmingen en commerciële films naar Didam. Deze worden vooral op de vrijdagavonden vertoond. Op de maandagavond is nog een enkele arthouse film te zien.

“De extreme arthouse films vinden hier geen voedingsbodem”, zegt Huldman. “De commerciële films hebben we nodig om het filmhuis in stand te houden. Als we een populaire titel draaien, die veel aandacht heeft gehad op tv, dan schieten de bezoekersaantallen omhoog.”

Op zaterdag 13 april viert Filmhuis Didam het 20-jarig bestaan met een vertoning van Green Book. “Een Oscarfilm”, zegt Mariëlle Horsting, die op 1 april de voorzittershamer van Huldman overneemt. “En dat kunnen we merken aan de kaartverkoop. Die gaat erg hard.”

De film wordt muzikaal omlijst door pianiste Sidika Bremer en pianiste Annet Lammers. Ook is er voor de filmbezoekers een wijnproeverij van Anton Kraus. Horsting: “We beginnen om 19 uur met een optreden van Sidika Bremer. In de pauze en na afloop is er muziek van Annet Lammers. Na de voorstelling is er bovendien een hapje en drankje bij Burgers van Diem.”

Reserveren voor de film kan via www.filmhuisdidam.nl.

Foto: De nieuwe en oude voorzitter van Filmhuis Didam, Mariëlle Horsting (links) en Brigitte Huldman.