DIDAM – Het buitengebied van de gemeente Montferland krijgt eindelijk glasvezel. Al moet hiervoor nog wel minimaal 50 procent van de inwoners in het hele gebied (Achterhoek Zuid) een glasvezelabonnement afsluiten. De vraagbundeling is inmiddels gestart. Inwoners hebben tot 19 februari de mogelijkheid zich in te schrijven. Dan volgt er een ‘go’ of ‘no go’.
“Wij gaan de komende weken heel intensief door het gebied om iedereen te informeren over de voordelen van glasvezel”, zegt wethouder Walter Gerritsen. “Zo hebben we een enthousiaste groep ambassadeurs bereid gevonden om te lobbyen. Zij wonen zelf ook allemaal in het buitengebied van de gemeente. Verder houden we op donderdag 14 december een informatieavond in Kilder, waarbij ook de dienstaanbieders aanwezig zijn.”
Gerritsen tekende donderdag namens de gemeente Montferland een convenant voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat deed ook Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf bij CIF, dat het glasvezelnetwerk aanlegt. “Als we op 19 februari groen licht krijgen om te starten, dan verwachten we rond de zomer te beginnen met de aanleg”, vertelt Grootenboer. “Midden 2019 moet dan het hele buitengebied de beschikking hebben over snel internet.”
Gebied
Het glasvezelnetwerk wordt aangelegd in het buitengebied van de Achterhoek Zuid, dat naast Montferland bestaat uit de gemeenten Doetinchem, Doesburg en Oude IJsselstreek en een deel van Angerlo, waar nu nog geen snel internet voorhanden is. Gebieden waar op dit moment een Coax-kabel ligt, wordt omheen gegraven. “Daar is de snelheid hoog genoeg”, legt Grootenboer uit.
In het gebied waar glasvezel wordt aangelegd, is dit niet het geval. “Er zijn op dit moment plekken in de gemeente, waar mensen het met slechts enkele Mbits moeten doen. Daar is bijna niet mee te werken. Zeker niet als het internet ook voor zakelijk gebruik nodig is. Wil je daar bijvoorbeeld iets up- of downloaden, dan moeten eerst alle andere gezinsleden van het internet af.”
Toekomst
Met glasvezel wordt volgens Grootenboer en Gerritsen dan ook de basis gelegd voor de toekomst. “Ook ouderen zijn erbij gebaat. Denk aan zorg op afstand en de vele mogelijkheden van domotica, waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar woningen met een glasvezelaansluiting zijn ook meer waard. Voor veel mensen is snel internet een voorwaarde om ergens te gaan wonen.”
In totaal worden er ongeveer 5600 huishoudens en bedrijven aangeschreven. Zij krijgen allemaal hetzelfde aanbod en hebben de keuze uit vier dienstaanbieders voor een passend glasvezelabonnement. “Voor een aansluiting betaal je bij een eenmalige afkoop 1600 euro vastrechtvergoeding, of 12,50 euro per maand”, zegt Grootenboer. “Inwoners die pas na de inschrijfperiode kiezen voor glasvezel betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995 euro.”
Om bewoners te informeren over de aanleg, kosten, voorwaarden en planning wordt er op donderdag 14 december een informatieavond gehouden bij café zaal Teunissen in Kilder. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom. Meer informatie over de campagne is ook te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.