’s-HEERENBERG – Op kasteel Huis Bergh vindt in het voorjaar een bijzondere happening plaats. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld. Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde.
In een frame en onder een overkapping is deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel. Om dit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen, wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen. De expositie gaat in op de geschiedenis van de winning van het Baumberger zandsteen, wat er zoal nodig was om de steen te winnen, met welke gereedschappen werd gewerkt en hoe het transport verliep.
Beeldhouwer
Deze steensoort was geschikt als bouwmateriaal maar vooral als materiaal voor beeldhouwers. Talrijke gebeeldhouwde ornamenten sieren kerken en kloosters vooral in het grensgebied maar ook op andere plekken in Nederland en Duitland. Oswald III, graaf van den Bergh (1646-1712) gaf veel geld uit aan de verfraaiing van zijn kasteel. Veel van de bestellingen voor tuinbeelden en -vazen, deuromlijstingen, balustrade en pilaren kwamen terecht bij de beeldhouwer Jan Rendeles uit Coesfeld (Dld).
Voor de tentoonstelling kan er worden geput uit het rijke archief van Huis Bergh, waarin zich correspondentie en modeltekeningen van de beeldhouwer voor de graaf bevinden. Zoals veel beeldhouwers uit zijn tijd deed Jan Rendeles zijn inspiratie voor de versieringen op aan de hand van ornamentprenten. Deze prenten tonen voorbeelden van druiventrossen, festoenen, grotesken, zeemeerminnen, bloemen en guirlandes. Voor het maken van de fraai versierde ingangspartij van Huis Bergh gebruikte Jan Rendeles ornamentprenten als voorbeeld.
Autoroute
In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in ’s-Heerenberg en eindigt in Havixbeck (Duitsland). In Havixbeck is ook een zandsteenmuseum.