Wandel- en fietsweekend langs tuinen vol kunst

LOIL – Frans Giesen, Janine van der Hoeven, Trudy Volman en Ronald Kanne stellen in het weekend van 6 en 7 juli hun tuinen weer open voor het publiek. In de tuinen worden kunstwerken tentoongesteld en is te zien hoe ze worden gemaakt.

De tuinen liggen allemaal rond oude boerderijen met namen als De Negelaer, De Ward, Peppelpark, ‘t Lamslag. Deze boerderijen staan in Loil, Nieuw-Wehl en Wehl en zijn door middel van een wandel- en fietsroute aan elkaar verbonden. In iedere tuin is kunst te zien variërend van keramiek, textiel en hout tot glas en schilderkunst.

Zo zijn er in de tuin van Frans Giesen aan de Groenestraat 4 in Loil diverse dierenbeelden (foto) en abstracte werken van hout te zien. Giesen hakt de kunstwerken uit boomstammen. Tussen de bomen hangen ook kunstwerken van Irma Giesen.

De tuin van Ronald Kanne aan de Wardsestraat 15 in Nieuw-Wehl nodigt de bezoekers uit om een rondje om de vijver te lopen en te eindigen op het terras met een kop koffie. Kanne is houtdraaier en maakt onder andere schalen en vazen. In de werkplaats staan ook de vazen van Rien van Lieshout en laat Eddy Nijsen zijn houten schrijfpennen zien.

Keramiek
Rondom het rijksmonument de Negelaer aan de Monseigneur Hendriksenstraat 25 in Nieuw-Wehl ligt de tuin van Trudy Volman. In de cursusruimtes zijn haar nieuwe creaties in keramiek te zien. Dit jaar wordt er ook geëxposeerd door landelijk bekende keramisten en zijn er demonstraties van pottendraaier Jan de Bruijne.

Aan de Bosslagstraat 20, ’t Lamslag, in Loil ligt de tuin van Janine van der Hoeven. Zij maakt kleine cadeautjes, veelal met de zogenaamde decoupage techniek. Ook wordt er live geschilderd. Brigitte Wijnbergen maakt dierenportretten. Verder hangt en staat er hedendaagse kunst van Ad van Dingenen.

Alle tuinen zijn geopend van 11 tot 16 uur en gratis te bezoeken. Een kaartje van de wandelroute is te vinden op www.kunstentuin.nl.