DIDAM – Het voltallige bestuur van wijkplatform De Kom stapt aan het einde van het jaar op. Als zich voor die tijd geen nieuwe bestuursleden aandienen, houdt het wijkplatform op te bestaan. Directe aanleiding voor het opstappen, is dat de gemeente wijk- en dorpsraden met ingang van 1 januari 2020 verplicht zich te organiseren in een vereniging of stichting.
“Het merendeel van onze leden voelt er niks voor om door de gemeente verplicht te worden tot een juridische organisatievorm”, zegt voorzitter Gerard Lamers. “De meeste bestuursleden zijn inmiddels de 70 gepasseerd en hebben geen zin meer om zich op deze leeftijd nog als lid van het platform in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. We hebben daarom unaniem besloten aan het einde van het jaar te stoppen.”
Volgens de gemeente geeft een vereniging of stichting meer transparantie. Die transparantie is noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van gemeentelijke subsidies. “Afgezien van de kosten voor de vergaderingen, zo’n 500 euro per jaar, en het laten drukken van de jaarlijkse nieuwsbrief, zijn er bij ons geen geldstromen”, stelt Lamers. “Wij zien dan ook geen noodzaak om ons te verenigen. Waarom zou je een trein die goed loopt in een ander harnas gooien?”
Daar komt nog eens bij dat het wijkplatform teleurgesteld is in de communicatie vanuit de gemeente Montferland. Die is volgens Lamers hard achteruit gegaan. Zo bezoekt wijkcoördinator Eefke Lievaart vrijwel geen vergadering meer van het wijkplatform. “Bovendien zijn de contacten bij de gemeente tegenwoordig heel formeel, waar de lijntjes voorheen kort waren”, vindt Lamers. “De communicatie verloopt daardoor steeds stroever.”
Cool Nature Park
Wijkplatform De Kom was sinds de oprichting in 2000 bij veel ontwikkelingen in de wijk betrokken. Het wijkplatform speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Cool Nature Park aan de Hengelderweg. Lamers: “Dat was een initiatief van de gemeente, waar de buurt in eerste instantie niets van moest weten. Wij hebben hierin bemiddeld en uiteindelijk is het park door de wijk omarmd.”
Verder was het wijkplatform onder andere betrokken bij de ontwikkeling van het Raland, het centrumplan in Didam, de rondweg en het tegenhouden van de komst van een supermarkt aan de Komweg. “Bovendien kreeg op ons initiatief het appartementengebouw op de hoek van de Ludgerusstraat en Kardinaal de Jonglaan de naam ‘de Ludgerus’ en het steegje tussen de Komweg en het Lieve Vrouweplein de naam Kerkepad. We hebben gelukkig altijd wat te doen gehad in de wijk. Alles bij elkaar was het een mooie tijd.”
Doorstart
Lamers hoopt dan ook dat deze successen ‘jongeren’ aanmoedigen het wijkplatform voort te zetten. “Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe mensen in de wijk komen wonen”, weet hij. “Het zou mooi zijn als andere wijkbewoners nu instappen. Daarbij blijven wij op de achtergrond altijd beschikbaar voor advies.”
Wie interesse heeft om zich aan te melden als nieuw lid van wijkplatform De Kom kan voor meer informatie contact opnemen met Gerard Lamers, telefoon 0316-221748.
Foto: Wijkplatform De Kom met voorzitter Gerard Lamers, vicevoorzitter Rob Cannegieter, secretaris Marijke Leijzer, Jan de Wit, Jan Overdijk, Gerrie Duis, Silvo Gloerich, Valesca van den Tillaart en Kees Quist.