Verbouwing Averhof Beek feestelijk afgesloten

BEEK – In Beek is de voormalige bibliotheekruimte in steunpunt de Averhof aan de Averbeek verbouwd. Woningcorporatie Plavei, eigenaar van het gebouw, realiseerde hier twee huurwoningen. Ook werden andere voorzieningen in het gebouw onder handen genomen.

KBO-voorzitter Henk ter Voert spreekt de aanwezigen in de Averhof toe. “Dit gemeenschapshuis is een waardevol iets voor Beek en Loerbeek.”Foto Plavei

De twee nieuwe woningen zijn gebouwd in het rechtergedeelte van de Averhof, waar voorheen de bibliotheekruimte was. Het gebouw hoefde hiervoor niet te worden uitgebreid. Aan de buitenzijde zijn nu wel twee terrassen gekomen, grenzend aan de woonkamers van de twee appartementen. De woningen zijn net als de andere woningen in de Averhof gelijkvloers.

Het complex bestaat nu uit zestien woningen en een recreatieruimte. KBO afdeling Beek, Loerbeek en ’s-Heerenberg nam meer dan een jaar geleden het beheer over, nadat Welcom zich genoodzaakt zag te stoppen met de activiteiten in de Averhof. De ouderenvereniging organiseert hier activiteiten voor de senioren in de omgeving en de bewoners zelf kunnen er één keer in de week gezamenlijk eten.

Voorzieningen
Plavei toonde vervolgens haar vertrouwen in deze nieuwe samenwerking door een aantal voorzieningen in het gebouw te vernieuwen. Zo werden in de gemeenschappelijke ruimte de toiletten, de werkkast, het kantoor en de bijbehorende gang verbouwd.

Afgelopen vrijdag was het opleverfeest met alle betrokken partijen. “Dit gemeenschapshuis is een waardevol iets voor Beek en Loerbeek”, zei KBO-voorzitter Henk ter Voert. “Het is mooi dat we dit op deze manier kunnen blijven voortzetten.” KBO heeft nog meer wensen. Er zijn plannen om een voormalige doucheruimte om te bouwen tot een eenvoudige keuken, waar gezamenlijk maaltijden bereid kunnen worden. Hiermee wil KBO samen met Welcom een nieuwe impuls geven aan de wekelijkse ‘open eettafel’.

Wethouder Ingrid Wolsing van de gemeente Montferland ziet het resultaat als een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen particulier initiatief en de gemeente. “De mensen in Beek zijn niet bij de pakken neer gaan zitten toen er donkere wolken boven hun hoofd hingen. In goed overleg en redelijkheid, luisteren naar elkaars argumenten, geven en nemen door alle betrokkenen, is er iets moois ontstaan, waaraan iedereen zijn steentje heeft bijgedragen en waar we trots op kunnen zijn.”

Plavei
Voor Plavei is dit de eerste uitbreiding van haar bezit, sinds de fusie tussen de voorgangers Woningstichting Bergh en Laris. De komende jaren is 6 miljoen euro per jaar gereserveerd om de woningvoorraad weer toekomstbestendig te maken en flink te verduurzamen.