LOIL – Zorgaanbieder Buurtzorg wil twaalf zorgappartementen bouwen op de locatie van de voormalige Maalderij van de familie Borst in Loil. Zo kunnen Loilenaren met een zorgvraag in de toekomst in hun eigen dorp blijven wonen. Woensdagavond werden de plannen toegelicht tijdens een inloopavond bij de Papegaai in Loil.
“We bouwen de appartementen in eerste instantie voor mensen in Loil met een zorgvraag”, vertelt Jos Kronenberg, bouwmanager van Buurtzorg. “Zij krijgen voorrang. Pas daarna komen mensen van buiten Loil in aanmerking. We verwachten echter dat er hier voldoende behoefte is aan een dergelijke voorziening.”
Naast de twaalf zorgappartementen komt er in het gebouw ook een gezamenlijk ruimte met een grote keuken, waar de bewoners onder andere samen kunnen eten. Deze ruimte huurt Buurtzorg voor twintig jaar van de belegger, die het complex bouwt. Op de bovenverdieping wordt een kamer ingericht als slaapplek voor de zorgverlener of een familielid. “Zo kunnen we als het nodig is ook 24-uurszorg bieden”, zegt Kronenberg. Het parkeren gebeurt op eigen terrein, waarvoor vijftien plekken beschikbaar zijn
Pilot
Buurtzorg haakte een kleine twee jaar geleden aan bij het nieuwbouwplan voor de Maalderij. Via de Kontaktraad in Loil kwam de zorgaanbieder in contact met Roy Barthen, die het project namens de familie Borst begeleid. Kronenberg: “Op dit moment lopen er vijf of zes van dit soort pilots in Nederland. Hiermee willen we bewijzen dat het uit kan om met kleinschalige complexen de zorg dichtbij de mensen te brengen.”
Dat doet Buurtzorg met zelfsturende zorgteams. Op dit moment zijn er al meer dan duizend van dit soort teams werkzaam in Nederland. De teams bestaan uit maximaal twaalf personen, die op basis van de indicaties worden samengesteld. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de cliënt minder zorgverleners aan het bed heeft en er altijd rechtstreeks contact is met het team. “Daarbij zien we heel Loil als ons werkgebied. Iemand die drie straten verderop woont en thuiszorg nodig heeft, kan ook bij ons terecht.”
Gezamenlijke ruimte
Woensdagavond bleek dat er veel belangstelling is voor het plan. Niet alleen van de buren, maar ook van potentieel verzorgend personeel en mensen die er in de toekomst mogelijk willen wonen. Vrijwel iedereen was positief over de nieuwe voorziening, al zijn er ook nog wat zorgen. Zo ziet een aantal omwonenden de ‘extra’ gezamenlijke ruimte als een struikelblok. Mogelijk wordt de ruimte als appartement ingericht, als in de toekomst blijkt dat er geen behoefte is aan een gezamenlijk onderkomen.
“Maar dit is pas over twintig jaar aan de orde als onze huurperiode afloopt”, stelde Kronenberg de aanwezigen gerust. Ook was er wat onduidelijkheid over de hoofdingang, die nu aan de Rosmulderweg is gesitueerd. Barthen: “De uitrit kan echter ook aan de Wehlseweg worden gerealiseerd, mits de buurt dit wil.”