Vader en dochter maken debuut op toneel van Amicitia

Marianne Kersjes: ‘Ik speelde thuis en op school al gekke typetjes’

LOIL – Toneelvereniging Amicitia speelt deze week drie keer het blijspel ‘Het is bingo op de camping’. Zondag werd de voorstelling voor het eerst ten tonele gebracht in ’t Hart van Loil. Vader Gijs Blom (70) en dochter Marianne Kersjes (36) maakten daarbij hun debuut op het podium van Amicitia. Woensdag- en zaterdagavond staan ze opnieuw in de Loilse kerk.

Voor Kersjes werd het een uitgesteld debuut. “Vier jaar geleden zou ik al meedoen, maar toen ging het twee jaar niet door vanwege corona”, vertelt ze. “Vorig jaar, tijdens het 100-jarig jubileum van Amicitia, kon ik niet meespelen omdat onze dochter erg ziek was. Toen heb ik wel achter de coulissen geholpen. Nu kwam het er gelukkig wel van en sta ik eindelijk op het podium. En dan ook nog met mijn vader.”

Toneelervaring

Kersjes vroeg haar vader er zelf bij. Door het wegvallen van Rob Balduk en Joost ter Horst ontbeerde het de Loilse toneelvereniging namelijk aan mannen. “Voor mij is het toneelspelen niet nieuw”, zegt Blom. “Ik stond dertig jaar geleden voor het laatst op het podium. Vanaf mijn 18de heb ik een jaar of zeven, acht bij de plattelandsjongeren in Blaricum gespeeld. Toen we naar Drenthe verhuisden, heb ik daar ook nog zo’n vijf, zes jaar bij plattelandsvrouwen op het toneel gestaan. In 1992 verhuisden we naar Greffelkamp. Op dat moment had ik het te druk als veehouder om toneel te spelen.”

Op zijn zeventigste heeft hij echter wel weer tijd voor toneel. Toen zijn dochter hem vroeg mee te doen bij Amicitia, hoefde hij daar ook niet lang over na te denken. “Toch gaat het me niet zo makkelijk meer af als dertig jaar geleden”, geeft hij toe. “Ik moest eerst weer leren leren. Net als de andere spelers ben ik veel op toneel en moest ik redelijk wat tekst uit mijn hoofd leren. Dat viel best tegen.”

Het verhaal

Blom speelt in de voorstelling Jos, die een goede baan had, maar net is ontslagen. Dat stemt hem weinig vrolijk. Samen met zijn vrouw Ina zit hij op de camping. Waar zij hartstikke enthousiast en ondernemend is, is Jos vooral chagrijnig en is er niks goed. Hij ergert zich dan ook groen en geel aan zijn buurvrouwen op de camping, waarvan Kersjes er één is.

“Ik speel Gemma en heb met mijn vriendin Hetty, gespeeld door Cindy van Iersel, een kleine kipcaravan naast Jos en Ina”, vertelt Kersjes. “Wij hebben een huisdier meegenomen, waar Jos zich ontzettend aan stoort. Op een gegeven moment krijgen we allebei visite en dan begint het. Daar komen allerlei leuke scènes uit voort.”

Alle tonelisten hebben in het blijspel een behoorlijke rol. Kersjes: “We spelen allemaal een typetje. Dat vind ik erg leuk om te doen. Vroeger speelde ik thuis en op school ook allerlei gekke typetjes. Het is mooi dat ik dat nu ook op het toneel voor publiek mag doen. Ik had er zondag dan ook erg veel zin in en ben blij dat we nog twee voorstellingen hebben.”

Kaarten

De voorstelling van zaterdag is inmiddels bijna uitverkocht. Voor woensdagavond zijn er nog zo’n vijftig van de 170 kaarten beschikbaar. Deze kunnen online worden besteld via de website van Amicitia, maar zijn zolang de voorraad strekt ook aan de deur verkrijgbaar. Beide voorstellingen beginnen om 19.30 uur. De zaal is een uur voor aanvang open.