Twee concerten op nieuwe Pelsorgel in Antonius van Paduakerk

NIEUW-DIJK – In de Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk vinden zaterdag 2 juli twee orgelconcerten plaats op het ‘Pels, Opus241-orgel’. De concerten worden georganiseerd door Stichting Culturele Muzikale Activiteiten Flevoland en Stichting Beheer Voormalig Kerkelijk Erfgoed Nieuw-Dijk, eigenaar van de kerk.

Het orgel is afkomstig uit de Grote Kapel in Heiloo en is in 2021 door Wil Hoogstraaten in eigendom is verkregen. Wil Hoogstraten wilde dit orgel als cultureel erfstuk behouden in en voor Nederland. Bij zijn zoektocht naar een passende kerk kwam hij uit bij de Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk. Een kerk waar hij vanuit het verleden al een goede binding mee had.

In 2021 is dit orgel door vrijwilligers uit Nieuw-Dijk overgeplaatst en opgebouwd, ondersteund door de specialisten van de Firma de Wit uit Nieuw-Vennep. Bij het plaatsen van het orgel is zorgvuldig rekening gehouden met de muurschildering van Jacob Ydema, die in dezelfde periode zijn aangebracht (1949–1951) als het van Pelsorgel is gebouwd (1949). Geprobeerd is zoveel als mogelijk van deze schilderingen zichtbaar te houden.

Het is nu tijd om het orgel in vol ornaat te laten horen. Dit gebeurt met orgelconcerten door twee verschillende organisten van formaat. Om 16 uur neemt Martin Zonnenberg plaats op de orgelbank. Gert van Hoef bespeelt om 20 uur het orgel. Beide heren brengen een programma, waarbij alle facetten van het orgel gedurende zo’n 75 minuten te horen zijn.

Kaarten voor het concert kosten 8 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen tot en met 15 jaar. Tickets zijn verkrijgbaar via Captainticket. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud en in stand houden van de Antonius van Paduakerk. Kaarten kunnen ook worden besteld via Ticketscorner. Hierbij gaat de opbrengst naar de stichting Hulp Oost Europa, met name bestemd voor transporten naar de vluchtelingen in en rond Oekraïne.