Terug naar de 80-jarige oorlog met De Slag om Bergh

’s-HEERENBERG – Op kasteel Huis Bergh vindt op zondag 9 en maandag 10 juni een nieuw evenement plaats. Met de Slag om Bergh gaat Huis Bergh terug naar de tijd van de 80-jarige oorlog.  

De 80-jarige oorlog was een roerige tijd in de Berghse geschiedenis. Er waren spanningen tussen de edelen in de Nederlanden en de regerende vorst Philips II. In 1572 probeert Willem van den Bergh zijn kasteel weer in te nemen, nadat hij moest vluchten. Zijn kasteel is dan bezet door Drost Anderlecht. Gaat het Graaf Willem lukken zijn kasteel terug te krijgen?

Huis Bergh gaat terug naar de tijd van de 80-jarige oorlog met de Compagnie Grolle en MARS Compagnie te voet. Zij hebben hun kampement opgezet in het weiland bij Huis Bergh. De compagnie bestaat uit musketiers, piekeniers en kanonniers, een kapitein, een tamboer, een vaandrig en een aantal marketensters. Samen vormen ze een gezelschap dat laat zien hoe men leefde in die tijden zich verdedigde.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het kampement. Er wordt gekookt met authentieke ingrediënten, gezellig een drankje genomen, gezongen en gedobbeld in het kamp. Oude ambachten worden uitgeoefend, zoals de smidse en het bewerken van wol. De soldaten van Graaf Willem geven op gezette tijden demonstraties met hun wapens en gaan ook het kasteel belegeren.

Kinderen
De hele dag zijn er kinderactiviteiten onder leiding van Bas Baroen. Er is elk uur een workshop, waarbij de kinderen leren hoe ze een echte soldaat worden. In de kasteelkelder wordt een quiz gespeeld: Spanje tegen Oranje. De jongens en meisjes krijgen diverse opdrachten en kunnen daarmee een oorkonde verdienen als aandenken aan de Slag om Bergh.  Kinderen wordt gevraag verkleed naar het kasteel te komen. De dag zal worden afgesloten met een optocht rondom het kasteel met diverse historische personen.

Openingstijden
De activiteiten en het kampement De Slag om Bergh zijn beiden dagen van 11 tot 17 uur te bezoeken. Kaarten voor De Slag om Bergh zijn alleen online te bestellen via www.huisbergh.nl. Foto: Marcel Houwer