Spectaculaire Pronkzitting XL perfecte opmaat voor carnaval in Waskuupstad

’s-HEERENBERG – In de sporthal van Laco barstte zaterdagavond 4 februari met Pronkzitting XL het carnavalsfeest na twee jaar weer los. In een bomvolle Waskuuptempel konden de aanwezige carnavalisten onder aanvoering van prins Ilja I en zijn gevolg genieten van een daverend programma vol muziek en dans.

Zoals gebruikelijk verrichtte het Grensland Orkest onder leiding van dirigent Harry Gerritsen klokslag 19.49 uur de aftrap van de avond. Met de nummers Killing in the name of… en Böhmische Traum zorgden de dames en heren van dit orkest voor een spectaculaire opening. Nadat president Danny Krijgsman de prinsen van diverse buurtverenigingen in de spotlight had gezet, betrad prins Ilja I met zijn gevolg het podium. Daarna ging het programma verder met een solodans van Funkenmariechen Pien Hell.

Samen met Awesome bracht de prins vervolgens het mottolied ‘Now zu-j ‘t kriège’ op de bühne. De band Loud kreeg de zaal samen met de oud-dansmarietjes Loes Westerhof, Peggy Hunting, Martine Westerhof en Tanja Scholten flink aan het sjunkelen met het lied ‘Waskupenstad’. Loud bracht daarna met de groep Bloaswark en Thijs Heering de stemming er verder in met nummers als ‘Humba Humba en ‘Flamingo’. Pien Esman en Danny Evers zongen het lied ‘Alle wège same’, een liefdeslied het in ‘s-Heerenbergs dialect.

Brandweer
Prins Ilja I is nauw betrokken bij de ‘s-Heerenbergse brandweer. Dit was voor de mannen van de brandweer een ideale gelegenheid om op te treden. De piepers gingen gelukkig niet af en samen met Awesome zongen zij op de melodie van het lied ‘Brandend zand en nergens water’ het nummer ‘Met zo’n prins zu-j ‘t kriège’.

Ook de ‘s-Heerenbergse brandweer trad op tijdens Pronkzitting XL. Foto Marco Scheurink

De feestelijke sfeer in de zaal werd door Rutger Wieringa en Elmer van het Kasteel naar een hoger niveau getild met hun ‘Achterhoekse medley’. Het publiek zong de bekende nummers luidkeels mee. Sjaak sr. & Sjaak jr. Böhmer plakten er met het Grensland Orkest een heuse ‘Bennad Medley’ achteraan. Een ode aan deze troubadour die het carnaval met vele mooie nummers heeft verrijkt.

Carnavalist van het jaar
Tijdens een korte pauze was het tijd voor de uitreiking van de titel ‘Carnavalist van het jaar’. Deze eer gaat dit jaar naar Anne Hendricksen. Anne komt uit een echt carnavalsnest. Al vanaf haar zesde zit ze bij de dansgarde van d’Olde Waskupen. Ze danste meer dan elf jaar in de dansgarde, waarvan ook flink wat jaren als Funkenmariechen. Als dansmarietje beleefde ze met jeugdprins Jordy I in 2006 al het jeugdcarnaval en in 2013 deed ze het bij de volwassenen nog eens dunnetjes over bij Prins Patrick I. Tegenwoordig begeleidt ze de dames van de dansgarde en het Funkenmariechen. Voor al haar verdiensten voor het ‘s-Heerenbergse carnaval krijgt Anne deze titel.

Na deze korte pauze betrad de dansgarde het podium en danste een vrije dans in Egyptische sferen. Vervolgens betrad ‘t Valentino Trio betrad het podium, samen met hun nieuwe broer Gert Jano Valentino (Gert-Jan Peters) zong het trio ‘De ober’. Rasartiest Peter Borkes zette daarna onder begeleiding van het Grensland Orkest de carnavalshal op de kop met de nummers ‘Viva Hollandia’, ‘Ons moeder zeej nog’ en ‘Kölsche jung’.

Dat Waskuupstad vele onontdekte zangers en zangeressen rijk is bleek wel met het optreden van Thijs Römer en Kelly Veltman. Voor het eerst samen op het XL-podium in de sporthal en onder begeleiding van Loud zongen zij een ‘Hazes medley’. De band Loud bleef staan en bracht samen met Danny Evers een ‘90’s hitmedley’. Raymond en Leon Messing uit Azewijn zetten de zaal, geheel in de stijl van DJ Ötzi, op de kop met ‘Hey baby’, ‘Einen stern’ en ‘Sweet caroline’. Hannah Schlaghecke & Bregje Jansen swingden vervolgens met ‘River deep mountain high’ en hun ‘Soul medley’. Daarna was het de beurt aan de Prinzengarde van ‘t Geck uit Emmerich. Een grote stoet mannen en vrouwen zorgden voor een verrassingsact.

De band Recover bracht de nodige remmi demmi in de zaal met de nummers Tush, I want you to want me, Summer of 69, It’s all over now, Iedereen is van de wereld en de smartlap Bloed zweet en tranen. De feeststemming zat er flink in toen Awesome het podium op kwam. Samen met gastartiest Bert Velthausz bracht ze ‘Vanavond uit mijn bol’ en met het koor de Eternal Singers Queen-covers als Somebody to love en We are the champions.

Finale
Een opmaat naar een finale waarbij alle artiesten nogmaals het podium betraden en met de hele zaal het finalelied ‘Carnaval oh carnaval’ werd ingezet. Onder aanvoering van DJ Elmo ging het feest daarna tot in de late uurtjes door.

Foto’s Marco Scheurink