Schutterij St. Isidorus teelt verse groenten voor Voedselbank Montferland

DIDAM – Donderdag zijn de eerste 1800 plantjes gepoot. Sla, rode bietjes, andijvie, broccoli. “We krijgen ook nog boontjes, spitskool, prei en boerenkool”, zegt voorzitter Xaf Hendriksen van schutterij St. Isidorus uit Oud-Dijk. In het kader van ‘maatschappelijk verantwoord schutteren’ is de vereniging een voedselproject gestart voor de Voedselbank Montferland.

Xaf Hendriksen (links) en Frenk Polman pootten donderdagmorgen de eerste 1800 groenteplantjes voor het voedselproject van de schutterij.
Xaf Hendriksen (links) en Frenk Polman pootten donderdagmorgen de eerste 1800 groenteplantjes voor het voedselproject van de schutterij.

Wie vanaf de rotonde op de Bievankweg in Didam de randweg oprijdt, kan de nieuwe moestuin van de schutterij zien liggen. Voor het huis van Hendriksen aan de overkant van de Fluunseweg worden de komende jaren tal van groenten voor de Voedselbank geteeld. Samen met Frenk Polman zette Hendriksen donderdagmorgen de eerste plantjes in de grond.

“Er is een grote behoefte aan winterkost”, weet Hendriksen. “Ook aan bijvoorbeeld aardappelen, winterpeen en uien. Het project wordt voor ons echter te grootschalig als we die ook moeten verbouwen. Daarom zijn we nog op zoek naar boeren, die hun aardappels en andere wintergroenten machinaal van het land halen. Wat blijft liggen, willen wij naderhand graag ‘opruimen’ voor de Voedselbank.”

Maatschappelijk
Met het project wil St. Isidorus laten zien dat schutteren meer is dan alleen spelletjes spelen, feest vieren en bier drinken. Al eeuwenlang hebben schutterijen ook een maatschappelijke functie. Zo werd vroeger na de oogst van het voedsel op de ‘gemeindegronden’, die de schutterijen in beheer hadden, een deel van het graan en de broden verdeeld onder de armen.

“De Voedselbanken bekommeren zich, net als de schutterijen toen, over de armen en hulpbehoevenden van nu”, vertelt schutter Ton Banning, één van de initiatiefnemers van het project. “Dat doen ze door wekelijks voedselpakketten te vertrekken. In deze voedselpakketten ontbreken echter vaak verse groenten en fruit. Daarom vragen we onze leden en schuttersvrienden de komende jaren een stuk(je) grond beschikbaar te stellen om hierop groenten en fruit te verbouwen voor onze eigen ‘naobers’. Mensen die het nodig hebben en misschien gewoon bij ons in de buurt wonen.”

Vrijwilligers
Voor het project zijn echter ook vrijwilligers nodig, die de moestuin(tjes) schoffelen, van ontkruid ontdoen en straks helpen bij het oogsten. “We hebben er al wel een paar, maar kunnen er best nog wat mensen bij gebruiken”, vertelt Hendriksen. “Vele handen maken namelijk licht werk. Als we genoeg vrijwilligers hebben, kost het ze misschien maar een paar uurtjes vrije tijd in de maand. Daarbij is het ook mooi als we zoveel mogelijk mensen kunnen betrekken bij het project.”

Aanleiding voor het voedselproject is het Landjuweel dat schutterij St. Isidorus in 2017 organiseert. Ze ziet in het Landjuweel een mooie gelegenheid om haar eeuwenoude maatschappelijk taken in een nieuw schuttersjasje te steken.

“Het project moet op de zaterdag van het Landjuweel, 24 juni 2017, uitmonden in een culturele manifestatie met maatschappelijke relevantie”, zegt Bas Loeters, voorzitter van de werkgroep die zich met de organisatie van het evenement bezighoudt. “Een dag waarop onze kernwaarden ‘broederschap’, ‘trouw’ en ‘dienstbaarheid’ hoog in het vaandel staan en het ‘Old-Dieks naoberen’ centraal staat.”