’s-Heerenberg weer even terug in tijd van Mechteld

’s-HEERENBERG – Is Miralda een heks of niet? Dat was de grote vraag in de korte sketch ‘De Valse heks’, die Theater 2000 zondagmiddag elk uur opvoerde voor het oude stadhuis in ’s-Heerenberg. Het stuk, dat tijdens de 25ste editie van het Mechteld ten Ham weekend werd gespeeld in plaats van het openluchtspel, kreeg uiteindelijk een verrassende wending.

Miralda op de heksenwaag. Uiteindelijk werd niet zij, maar haar aanklaagster Katrien Veelgedoe berecht als heks.

Want niet Miralda, maar haar aanklaagster Katrien Veelgedoe werd berecht als heks en in het schandblok gelegd. “Er ligt nu 80 kilo op de heksenweegschaal en Katrien komt nog geen centimeter omhoog”, riep schout Zeurkous. “We doen er nog eens 30 kilo bij, 110 kilo en er gebeurt nog niks. Ze is een heks, ze is een heks”, schreeuwden de toeschouwers, opgehitst door een zwerfster. Zij betrok het publiek actief bij de act door telkens bordjes met teksten op te steken.

Naast de spelers van Theater 2000 liepen er zondag nog tal van middeleeuwse figuren door de binnenstad van ’s-Heerenberg. Zo namen ridders, kwakzalvers, bedelaars, handwerkers en publieke vrouwen de bezoekers van het evenement mee naar vroegere tijden. Dominee Frans Gijzel trok als predikmonnik door de stad, waar hij op verschillende hoeken van straten predikte. Zijn tocht eindigde in de protestantse kerk op de hof van het kasteel, waar samen met de katholieken een kerkdienst uit de tijd van Mechteld ten Ham werd gehouden.

Tentoonstelling
Even daarvoor, in de voormalige bakkerij van Gunsing aan de Molenstraat, was een overzichtstentoonstelling van 25 jaar Mechteld ten Ham weekend ingericht. Met foto’s, films, posters, werktekeningen en oude kostuums namen oudgedienden Willy Spekking en Willy Thuis de mensen mee terug in de historie van het evenement. De twee zijn al 25 jaar bij de organisatie van het weekend betrokken.

“Altijd op de achtergrond”, zegt Spekking. “Wij bouwen al 25 jaar mee aan de decors en zijn verantwoordelijk voor de techniek. Vroeger hadden we een bouwgroep van zo’n twintig man, nu zijn we nog maar met z’n vieren. Toch hebben we nog altijd veel schik. Elke week komen we in ons ‘hok’ bij elkaar om te bouwen. Sinds een paar maanden hebben we een nieuw onderkomen op de pleisterplaats in het voormalige chauffeurscafé. Daar kunnen we weer jaren vooruit.”

Reünie
Voor het 25ste Mechteld ten Ham weekend hoefde de groep geen decor voor het openluchtspel te bouwen. Er waren echter nog voldoende andere klusjes te doen. “We maken ook altijd spullen voor het Fluisterwoud, zoals de sprekende boom die dit jaar op de Plantage staat”, vertelt Spekking. “En we zijn druk geweest met de overzichtstentoonstelling. Eigenlijk wilden we een reünie voor oud-spelers van de openluchtspelen organiseren. Daar hadden we al oude spullen voor verzameld. Toen echter bleek dat het openluchtspel niet doorging, werd dit het alternatief.”