Renners Bergh in het Zadel gezegend op weg naar Leipzig

’s-HEERENBERG – Vanuit ’s-Heerenberg zijn vanochtend 89 wielrenners van start gegaan voor de negende fietstocht van Bergh in het Zadel. Voorafgaand aan de 1365 kilometer lange fietstocht naar Leipzig en weer terug kregen de renners op het Stadsplein de zegen van pastoor Jurgen Jansen. Vervolgens werden ze weggeschoten door burgemeester Peter de Baat.

“De zegen is geldig tot en met volgende week zaterdag”, zei pastoor Jansen voordat hij het peloton met het wijwater besprenkelde. “Dat jullie het mogen volhouden en het goed met elkaar hebben. Moge God jullie zegenen voor een voorspoedige reis en een goed thuis komen.”

De fietstocht heeft als doel geld in te zamelen voor onderzoeken voor de kankerbestrijding. De twee grootste projecten die dit jaar gefinancierd worden, zijn ‘Therapieresistentie acute leukemie bij kinderen’ van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en ‘Combinatie van Radio- en Immunotherapie’, een onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen.

Dat laatste onderzoek werd dit jaar toegevoegd toen bleek dat het benodigde bedrag van 490.900 euro voor het eerste project al binnen was. In overleg met huisarts Bart Timmers werd het tweede project gekozen, waarvoor 313.2500 euro nodig is.

Renners
Paul Berntsen is één van de deelnemers aan de fietstocht. Hij fietst dit jaar voor de tweede keer mee. De bakker uit Didam is daarnaast ook nog Ambassadeur van Bergh in het Zadel. “Ik volg Bergh in het Zadel al heel lang en heb het evenement altijd gesponsord”, vertelt Berntsen. “Vier jaar geleden heb ik voor het eerst zelf mee gefietst. Dat was toen één groot feest. Ik heb toen meteen gezegd ‘over vier jaar ben ik er weer bij’.”

Dit keer rijdt zijn zus Ellen ook mee. Voor haar is het de eerste fietstocht. “En dan meteen zo’n zware”, zegt Berntsen. Zo moeten er naast de bijna 1.400 kilometer ook 12.000 hoogtemeters door de deelnemers worden afgelegd. “Maar het wordt emotioneel ook zwaar. Ellen is dit jaar haar man verloren aan kanker. Dat hakt er tijdens zo’n tocht nog eens extra in. Maar we slepen haar er samen wel doorheen.”

Berntsen is blij dat de fietstocht nu eindelijk van start is gegaan. “Ik ben er klaar voor”, zegt hij. “Fysiek verwacht ik geen probleem. We hebben voldoende kilometers en hoogtemeters gereden. In de winter heb ik veel op de mountainbike in het Bergherbos gefietst en sinds het vroege voorjaar heb ik gemiddeld drie keer in de week op de racefiets gezeten. Dat moet genoeg zijn.”

Verslaggever
Sjaak Reumer rijdt dit jaar ook voor het eerst mee met Bergh in het Zadel. Niet op de fiets, maar in één van de toerwagens achter het peloton. De ’s-Heerenbergenaar doet verslag vanuit de koers. Zijn verhalen zijn dagelijks ook op Stem van Montferland te lezen.

“Vier jaar geleden heb ik ook het nieuws over de fietstocht verzorgd”, vertelt Reumer. “Maar dat deed ik toen vanuit ’s-Heerenberg. Vaak kreeg ik echter pas om half twee ’s nachts de informatie vanuit de koers. Dat vond ik helemaal niks, dus daarom rijd ik dit jaar zelf mee. Ik verwacht dat het een mooi avontuur wordt.”

Reumer werd een jaar of zes geleden door Theo Mijnen gevraagd of hij de pr voor Bergh in het Zadel wilde doen. “Ik was toen net met pensioen en had besloten geen ‘baantjes’ meer aan te nemen”, lacht hij. “Maar tegen Theo kon ik geen ‘nee’ zeggen. Het is zo’n verschrikkelijk goed doel, daar wil ik graag mijn medewerking aan verlenen.”

Eerste etappe
De renners fietsen vandaag 195 kilometer. Dat doen ze in vier groepen. Tussen die groepen zit telkens een ruimte van 200 meter. “In Duitsland rijden we zonder politiebegeleiding”, legt Reumer uit. “Daarom mogen we niet als één groot peloton over de openbare weg.”

De eerste stop is vandaag in Braunschweig. Daarna worden nog de etappeplaatsen Halle, Kretschau, Tambach, Dietharz, Bad Hersfeld, Winterberg, waar de Barghse Jonges een concert geven, en Dülmen aangedaan. Zaterdag 1 juni worden de renners rond 14 uur weer in ’s-Heerenberg terug verwacht.