Recordaantal vendeliers bij Gelders Kampioenschap Indoor Vendelen

DIDAM/GREFFELKAMP – Maar liefst 540 vendeliers zwaaien zondag met hun vaandels in de markthal in Didam. Een recordaantal voor het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor, dat voor de tweede keer wordt georganiseerd door schutterij Sint Martinus uit Greffelkamp. “We mogen in totaal 39 verenigingen verwelkomen”, zegt commandant Tonnie Peters trots.

Eentje meer dan in 2015, toen Sint Martinus het GKVI voor het eerst in de Didamse markthal organiseerde. “Maar we hebben dit keer wel bijna honderd vendeliers meer”, weet Peters. “Toen waren het er 445. Nu doen er bovendien ruim honderd jeugdvendeliers mee. Een prachtig aantal. Zij moeten ons cultureel erfgoed toch in stand houden. Het vendelzwaaien staat niet voor niets op de immateriële culturele erfgoedlijst.”

De Greffelkampse schutterij is zondag zelf met dertig vendeliers vertegenwoordigd. Een enorm aantal, zeker voor een buurtschap als Greffelkamp, maar daarmee is ze zondag niet de grootste. “Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven heeft er nog meer, 54 vendeliers”, weet Peters. “Maar wij komen op een goede tweede plaats. Schutterij St. Andreas uit Zevenaar draait zondag zelfs met een groep van negentien vendeliers tegelijk. Zij hebben de afgelopen periode flink geoefend om ons te verslaan, haha. Wij werden vorig jaar namelijk eerste en zij tweede.”

Jonge aanwas

Toch kent niet iedere schutterij die weelde van zoveel leden. Peters weet dat ze bij veel verenigingen schreeuwen om vendeliers. “Op de ene plek loopt het als een tierelier, elders zie je dat het alleen maar minder wordt. Wij hebben er al weer drie aspiranten bij. Dat ligt natuurlijk aan de groep, die hecht is en uitstraalt dat ze het samen naar de zin hebben. Maar het heeft er ook mee te maken wie er voor de groep staat. Bij de majorettes en de bielemannen is er ook voortdurend jonge aanwas, waar onder andere Roos Scheerder en Henri Lenderink de jeugd enthousiast maken.”

Zaterdag presenteren de majorettes zich al tijdens hun eigen wedstrijden in de markthal. Zondag is het de beurt aan de vendeliers. Voor het kampioenschap is de grote hal ingedeeld in drie vakken. De vakken bieden ruimte aan zeven, negen of twaalf vendeliers. “Grotere groepen vendelen in twee vakken”, legt Peters uit. “Ze staan daarbij wel relatief kort op elkaar, maar zo wordt er wel het mooiste gedraaid. Het móet dan namelijk synchroon gaan, omdat je elkaar anders raakt.”

Vloerbedekking

De groepen zijn verdeeld in vier categorieën: aspiranten (7-12 jaar), jeugd (12-18 jaar), volwassenen en show/acrobatisch. “Voor met name de showvendeliers leggen we een groot deel van de markthal vol met vloerbedekking, omdat zij tijdens het draaien ook op de grond liggen. Er wordt ongeveer 600 vierkante meter bedekt met matten. In de kleine hal wordt niet gevendeld, dus daar is het niet nodig. Hier kunnen de vendeliers onder andere hun vaandel kwijt als ze niet hoeven te draaien.”

Tijdens het GKVI krijgen de deelnemers precies vijf minuten om de verplichte slagen te maken. Ze mogen dit naar eigen inzicht aanvullen. Peters: “Het vendelen wordt vaak gezien als een uiting van het gebed tussen goed en kwaad. Elke vereniging heeft zo zijn eigen vendelgebed. Die verschillen ziet het grote publiek waarschijnlijk niet. Voor de toeschouwers maakt de afwisseling met het show- en acrobatisch vendelen het juist leuk om te zien. Voor het publiek wordt het zondag dan ook een prachtig schouwspel.”

Gratis entree

De officiële opening van het Gelders kampioenschap is om 9.00 uur. De wedstrijden beginnen een half uur later en duren tot 16.30 uur. Om 17.30 uur volgt de prijsuitreiking. “De entree is gratis, dus iedereen kan binnenlopen. Er is een bar met voldoende drank en buiten staan wat eetkramen. Genoeg reden dus om dit weekend naar de markthal te komen.”

Foto: Commandant Tonnie Peters met een aantal jonge vendeliers.