Primeur schutterij Sint Martinus met eerste indoor majorettewedstrijd

DIDAM/GREFFELKAMP – Schutterij Sint Martinus heeft komend weekend een primeur. De Greffelkampse vereniging is de eerste Gelderse schutterij die een indoor majorettewedstrijd organiseert. Zaterdag nemen bijna zeventig majorettes van zeven verschillende schutterijen het tegen elkaar op in de markthal in Didam.

Dat doen ze normaal gesproken alleen tijdens een concours, zoals een kringdag of federatief schuttersfeest. “Nu was er de mogelijkheid voor een eigen wedstrijd, omdat we de markthal het hele weekend ter beschikking hebben in verband met het Gelders Kampioenschap Vendelen Indoor (GKVI), dat Sint Martinus zondag organiseert”, vertelt Roos Scheerder, bestuurslid van de majorettes. “We hebben het idee aan de Kring Montferland en Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus voorgelegd en zij waren ook enthousiast.”

Nieuwe concepten

De wedstrijden vinden overigens niet plaats onder de vlag van de federatie. Zij ondersteunt het nieuwe initiatief wel en vaardigt zaterdag twee juryleden af om de 27 verschillende shows van de majorettes te beoordelen. Omdat het geen federatief evenement is, geeft dit Sint Martinus wel de mogelijkheid om wat nieuwe concepten uit te proberen bij de jurering.

Zo worden de juryrapporten nu niet uitgeschreven, maar ingesproken. “Daarmee hopen we de rapporten wat in te korten en tijd te winnen tussen de verschillende shows”, legt Jorick Franken als bestuurslid van de schutterij uit. “Dit gebeurt al bij indoorwedstrijden die worden georganiseerd door de muziekbond, waar onze majorettes ook bij zijn aangesloten. Dat zijn eigenlijk twirlwedstrijden, maar daar kunnen sinds een paar jaar ook majorettes aan meedoen.”

Eén eerste prijs

Een andere verandering is dat er zaterdag in elke categorie maar één eerste en één tweede prijs wordt uitgereikt. “Tijdens concoursen heb je in één categorie soms zes groepen die op een eerste plaats eindigen”, weet Scheerder. “Als groep wordt je op verschillende punten met een cijfer beoordeeld. Daarbij eindigen nogal eens wat groepen met eenzelfde puntenaantal. Toch is er altijd wel een groep iets beter dan de rest. Daarom letten we zaterdag meer op de details, die bij een gelijke stand de doorslag geven. De jury kijkt bijvoorbeeld hoe ze bij binnenkomst wordt begroet en hoe vaak een majorette de baton laat vallen.”

Door op deze manier te jureren, hoeven er uiteraard minder bekers door de organiserende schutterij te worden aangeschaft. “Maar het is voor de meiden nu natuurlijk ook specialer om eerste of tweede te worden”, vindt Franken. “Bij concoursen moeten ze die eer vaak met anderen delen. Nu zijn ze echt de beste als ze een beker winnen.”

Presentatie

Punten waarop de majorettes tijdens wedstrijden worden beoordeeld, zijn onder andere presentatie en showmanschap, choreografie, timing, batonvariatie, marsorde discipline en de algemene technische uitvoering. Daarbij is het belangrijk dat de majorettes er allemaal gelijkwaardig uitzien.

“Zo hebben al onze majorettes tijdens de wedstrijden de haren en make-up hetzelfde, zijn oorbellen en piercings afgeplakt, tattoos niet te zien en draagt iedereen eenzelfde tenue, zoals het hoort”, zegt Scheerder. “Dat geldt dus ook voor het schoeisel en zelfs het ondergoed. Uniformiteit is bij de hele schutterij erg belangrijk, dus ook bij ons. Maar wij hebben nu eenmaal minder aan, waardoor onderkleding wat eerder zichtbaar is. Dan lijkt het natuurlijk niet als meiden een roze boxer aan hebben onder een blauw en zwart jurkje.”

Deelnemers

De schutterijen die zaterdag deelnemen aan de majorettewedstrijden zijn De Eendracht uit Etten, Loil Vooruit, St. Hubertus Groesbeek, St. Martinus Gaanderen, St. Antonius Nieuw-Dijk, Wilhelmina uit Didam en Sint Martinus Greffelkamp. Bij Sint Martinus doen zaterdag achttien van de 22 leden mee, waarmee ze de grootste groep vertegenwoordigt.

De opening van het evenement is om 15.45 uur en de prijsuitreiking vindt rond 19.30 uur plaats. De entree is gratis. Franken: “Wie interesse heeft, kan dus vrijblijvend binnenlopen. De bar is open, er staat een snackwagen en voor de kleintjes is er een springkussen in de markthal. Iedereen is van harte welkom.”