Plattelandsjongeren aan basis 44-jarige CV de Geinsköp

DIDAM – Het begon allemaal in 1973. Enkele leden van de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) staken de hoofden bij elkaar om een carnavalsvereniging op te richten. De Zwijnsköp, vernoemd naar de toenmalige residentie ‘het Zwijnshoofd’, ging in 1986 verder als de Geinsköp. Onder die naam viert ze zaterdag 18 november ook haar 44-jarig bestaan.

Slechts één keer ging er in het 44-jarig bestaan een prinses voorop bij de Geinsköp. In 1981 was dat prinses Annelies van Nieuwenhoven, op de foto in gezelschap van Geert Verheij en Greet van den Boom.

“Bij de oprichting kwam in eerste instantie zaalhouder Kaal (Liemershof) in beeld, maar die had op dat moment geen belangstelling”, weet Harry Peters, voorzitter van de jubileumcommissie, nog. Peters was in die tijd bestuurslid bij de KPJ, maar werd pas een jaar later lid van de carnavalsvereniging. “Met Geert en Lucie Verheij van het Zwijnshoofd klikte het wel meteen en zij wilden graag met een nieuw te vormen carnavalsvereniging aan de slag.”

Met een aantal mensen uit andere Didamse verenigingen werd een bestuur, dansmarietjesgroep en Raad van Elf gevormd en de vereniging was een feit. Tijdens de eerste buutavond op 12 januari in 1974 werd de eerste prins gekozen. In datzelfde jaar was er vanwege het grote succes nog een buutavond op 2 november. Peters: “Sinds die tijd is er elk jaar een pronkzitting. Die werd in 2004 uitgebreid met een extra avond en dit jaar zelfs met de zondagmiddag.”

Carnaval vierde de vereniging jarenlang in zalencentrum ‘het Zwijnshoofd’. Grote artiesten traden daarbij op, zoals Corrie van Gorp, Rob de Nijs, Lee Towers, Lenny Kuhr en André Hazes. In 1974 was ook het eerste bejaardencarnaval en in 1977 kwam daar het kinder- en tienercarnaval bij. De eerste carnavalskrant zag in 1981 het levenslicht. Dat jaar worden er al 6500 exemplaren gedrukt.

Prins Jan de 3de (Coenraads) in 1985 met zijn adjudanten Piet Gieling en Gerard van Aalst adjudanten en hofdames Carol Benink en Ria van den Berg.

Naamsverandering
De naam ‘Zwijnsköp’ wijzigt in 1986 in ‘Geinsköp’ en de zaal van ‘Zwijnshoofd’ in ‘Plok’, waar de vereniging nog steeds zetelt. “Er waren destijds enige strubbelingen tussen de zaalhouder en vereniging”, vertelt Peters. “Jammer, want we hebben bij Geert en Lucie fijne jaren gehad.”

Bij Plok breidt de carnavalsvereniging een jaar later uit met dweilorkest Bacchus b.v., gevormd door enkele leden uit de vereniging, aangevuld met rasechte muzikanten. Al jaren verzorgt het orkest ook de muziek tijdens de pronkzittingen. “In 1992 deden we voor het eerst mee aan de Didamse carnavalsoptochtoptocht. ’N Geintje’ was de slogan. De laatste jaren wordt er telkens een (kleine) wagen gemaakt.”

Tijdens het 44-jarig jubileum van de vereniging zijn er nog drie leden lid vanaf het eerste uur: Frans Reesing, Jan Tomassen en Ans Peters. Verder telt de Geinsköp met Frank te Dorsthorst, Frans Reesing, Tonnie Schepers en Harry Peters nog vier ereleden. De ereleden Geert Verheij en Piet Gieling zijn inmiddels overleden. Ook heeft de vereniging 26 leden van verdienste, in totaal zijn er zeventig leden.

De dansmarietjes in 1974 met v.l.n.r. Dorrie Verkley-Scheerder, Maria Jansen, Marja Reuling-Wenting, Ans Peters-Elshof en Thea van den Hengel-Loeters.

Jubileumfeest
Zij hopen zaterdag 18 november, samen met prins Roy Gieling, zijn adjudanten Roy Otten, Ellen Horsting en Frans Reesing, en iedereen die de Geinsköp een warm hart toedraagt het 44-jarig jubileum te vieren. Vanaf 19 uur is er een receptie, om 20.30 uur gevolgd door een feestavond bij Jan&Jan. De toegang is gratis.