Oud-prins CV Jan Kloase nu voorop bij jubilerende ‘zustervereniging’ de Vrolijke Drammers

LOIL – Of hij de nieuwe kleding voor het jubileumjaar wilde bedrukken? Met die smoes maakten voorzitter Marcel Wiendels, president Peter Bosman en Rick Hoogveld, voorzitter van de raad van elf van de Vrolijke Drammers, half november een afspraak met Jeroen Verbeek. De ware reden van het bezoek was echter zijn uitverkiezing tot jubileumprins.

De Loilse carnavalsvereniging bestaat dit jaar 66 jaar, een jubileum in carnavalsland. De drie zagen in Verbeek de ideale kandidaat om voorop te gaan tijdens het Loilse carnavalsfeest. “Marcel, Peter en Rick zijn degenen die jaarlijks bepalen wie de nieuwe prins wordt”, weet Verbeek. “Toen ze echter langskwamen, had ik geen idee dat het daarover zou gaan. Ik werk bij een reclamebureau en dacht echt dat het over het bedrukken van de kleding ging. Maar toen ik werd opgemeten of het prinsenpak paste, viel het kwartje uiteraard snel.”

Kinderen

In eerste instantie was hij er wel een beetje beduusd van. Dat juist hij tot jubileumprins was verkozen. “Dit had ik totaal niet verwacht. Wij zaten op een heel ander spoor en hadden verwacht dat het iemand vanuit de vereniging zou worden. Onze drie kinderen zijn eigenlijk langer lid van de Vrolijke Drammers dan wij, haha. Zij zaten bij de dansgarde en daardoor zijn wij ook lid geworden. Ik vierde vroeger altijd carnaval in Nieuw-Wehl, waar ik in de raad van elf en het bestuur zat. Toen onze dochter Minke in 2017 jeugdprinses werd, ging het vlammetje voor het Loilse carnaval pas echt branden.”

CV Jan Klaose

Het was ook het jaar dat Rick Hoogveld de ‘grote’ prins was. Voor Verbeek en zijn vrienden waren die aanstellingen de aanleiding om een alternatieve carnavalsvereniging op te richten onder de naam CV Jan Kloase. “CV Jan Kloase is ook ontstaan omdat wij carnaval niet te serieus willen nemen”, lacht Verbeek. “Sinds 2017 kiezen wij ook elk jaar onze eigen alternatieve prins tijdens de kiekdag bij carnavalsgroep De Torito’s bij Hoogveld in Greffelkamp. Daar was ik al eens prins. Ik ben dan ook bijzonder trots dat CV Jan Kloase dit jaar de prins mag leveren aan haar zustervereniging, haha.”

Toch moest Verbeek wel heel even nadenken toen hij die 15de november door de Vrolijke Drammers werd gevraagd om voorop te gaan in het jubileumjaar. “Ik was natuurlijk zeer vereerd, maar moest het natuurlijk wel eerst met mijn vrouw Simone overleggen.” Verbeek moest die avond nog een volleybaltraining geven en zijn vrouw had op dat moment een volleybaltoernooi, waardoor hij tot na middernacht moest wachten voordat hij het grote nieuws met haar kon delen.

“Gelukkig was ze direct enthousiast”, vertelt Verbeek. “Diezelfde nacht heb ik Rick vervolgens nog geappt dat ik het graag wilde doen. Voorwaarde was wel dat hij mijn adjudant zou worden. En daar stemde hij mee in.” Dus gaat hij deze dagen als prins Jeroen de tweede voorop bij de Vrolijke Drammers. Dat doen de twee samen met Martijn Eugelink, de tweede adjudant en al jarenlang kameraad van Verbeek. Het motto van de drie is ‘Wi-j blieven plekken!’.

Skivakantie

De uitverkiezing van de drie werd op 12 en 13 januari, tijdens de pronkzittingsavonden van de Vrolijke Drammers, wereldkundig gemaakt. “Dat was nog wel even een dingetje”, geeft Verbeek toe. “Normaal gaan Martijn en ik altijd skiën in die periode. Dat kon nu dus niet, waardoor we het de jongens waar we altijd mee gaan eerder moesten vertellen. Die hebben vervolgens ook de reis geannuleerd, omdat ze alles graag mee wilden maken. Nu vieren we eerst nog met z’n allen carnaval en gaan we in maart samen op skivakantie.”

Prins Jeroen de tweede met zijn adjudanten Martijn Eugelink (links) en Rick Hoogveld. Foto Rosalien van Dulmen