BEEK – De open eettafel in De Averhof in Beek is een groot succes. Sinds de nieuwe keuken vorig jaar oktober in gebruik werd genomen en er wekelijks een vers driegangen menu wordt geserveerd, is het aantal deelnemers gegroeid van zes naar gemiddeld 32. Dinsdag mocht ik zelf aanschuiven als ‘gast aan tafel’ en proeven van de kookkunsten van ‘chef kok’ José Hendricksen.
Zij opende het diner met een verse kippensoep. Het hoofdgerecht bestond uit gekookte en gebakken aardappels, een gehaktbal met jus en diverse soorten groenten. Naast een tweetal salades kregen de gasten onder andere bloemkool, broccoli en worteltjes voorgeschoteld, aangevuld met appelcompote en halve perziken. Een bakje luchtige vla met slagroom vormde het slot van een heerlijke maaltijd.
Operatie
Ik zit aan tafel tegenover Gert Nas (82). Hij en zijn vrouw (83) eten sinds een week of zeven mee in De Averhof. “Mijn vrouw is in die periode aan de heup geopereerd en kon op dat moment niet goed koken”, vertelt hij. “Toen zijn we maar een keer naar de open eettafel gegaan. Dat is echter zo goed bevallen, dat we zijn blijven komen. Het eten is heel goed. Ik lust niet veel, maar hier eet ik alles.”
Naast me zit Kees Smulders (80). De heer Smulders is inmiddels vier jaar weduwenaar en schuift al vanaf oktober wekelijks aan bij de open eettafel. “Ik vind het verschrikkelijk om te koken, dus dit is een uitkomst voor mij. Een paar dagen in de week krijg ik ook een stoommaaltijd van Welcom, maar hier is het lekkerder. We hebben een prima kok.”
“Je wordt hier echt verwend”, vindt ook Toos Peters-Elfrink (85). Ze eet voor de vierde keer mee in De Averhof. “Ik kan zelf nog prima koken, dus vond ik het niet nodig om naar de open eettafel te gaan”, zegt ze. “Later dacht ik ‘wat ben ik toch gek, ik probeer het eens’. Ik vind het toch wel gezellig. Thuis zit ik ook maar alleen en hier ken ik best veel mensen. Daarbij is het eten heerlijk. Nu kom ik elke week.”
Gasten
Zoals de meeste gasten aan tafel wekelijks aanschuiven voor een driegangen menu. “Toen we begonnen, zeiden we dat er maximaal 24 mensen mee konden eten”, vertelt KBO-voorzitter Henk ter Voert. De Katholieke Belangen Organisatie voor senioren in Beek, Loerbeek en ’s-Heerenberg is sinds 2016 beheerder van De Averhof. “Nu zijn dat er gemiddeld 32. Vorige week waren er zelfs 37 eters, maar toen was onze kok José Hendricksen jarig en nam ze zelf nog wat gasten mee.”
Hendricksen is samen met Ter Voert de drijvende kracht achter de open eettafel. In de keuken wordt zij meestal bijgestaan door vijf mensen. Evenzoveel vrijwilligers helpen bij het opdienen van de maaltijd en het opruimen van de vaat. “Maar ook de mensen die mee-eten, dragen een steentje bij”, zegt Hendricksen. “Ze schillen aardappels, ruimen af en helpen afwassen. De wekelijkse open eettafel is een sociaal gebeuren. De mensen komen hier graag en dat heeft zeker niet alleen met het eten te maken.” Foto Bart Hendricksen