Open Club de Nevelhorst start eigen Montferland Kenniscentrum Talent

DIDAM – Open Club De Nevelhorst krijgt steeds meer vorm. Begin februari is het Montferland Kenniscentrum Talent, als belangrijk onderdeel van de open club, gestart met de opleiding Athletic Skills Model (ASM). Begin juni wordt de open club officieel gelanceerd.

In Turn- en Sportcentrum Margriet in Didam worden de komende weken twintig deelnemers getraind volgens het Athletic Skills Model. De groep bestaat uit trainers van diverse sportverenigingen, fysiotherapeuten en combinatiefunctionarissen. De kennis over deze trainingsmethode wordt overgebracht door ervaren Athletic Skills-trainers.

Eén van die trainers is René Wormhoudt, hersteltrainer van het Nederlands Elftal en grondlegger van de ASM-methode. Hij wordt ondersteund door Geert Savelsbergh, hoogleraar motorisch leren, en Jordy Vermaat, docent lichamelijke oefening. “Het Athletic Skills Model is een andere manier van denken over bewegen voor de top- en breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg”, vertelt Wormhoudt.

“ASM is voor alle leeftijden en alle niveaus”, gaat Wormhoudt verder. “Het is een veelzijdig beweegprogramma, waardoor mensen beter en meer gaan bewegen. De groep die we nu in Didam opleiden, gaat straks bij zijn eigen club of instelling mensen trainer volgens dit ASM-model. Hiervoor worden ook aanpassingen gedaan aan de sportparken.”

Zo worden op sportpark de Nevelhorst van voetbalvereniging DVC’26 dit jaar nog een skills court en coördinatie- en herstelstraat aangelegd. Het skills court vervangt het pannaveld en wordt een multi-inzetbaar veldje met onder andere baskets, waarin je leert mikken, maar waarop je ook kunt voetballen, tennissen en je voetenwerk traint. De aanpassingen worden mede gerealiseerd door een subsidie van de gemeente Montferland.

Gemeente
“Wij hebben als gemeente de methodiek omarmd en ondersteunen ook de open clubgedachte”, zegt wethouder Ruth Mijnen. “Het is een perfect middel om sport, bewegingsonderwijs, gezondheidszorg en welzijn samen te brengen. Dat moet leiden tot een fittere samenleving, waarin mensen beter leren bewegen.”

Mijnen benadrukt echter ook het sociale aspect. “Door mee te doen aan de activiteiten van de open club word je niet alleen fitter, maar ontmoet je ook andere mensen. Iedereen kan zich aansluiten, jong en oud, sportief of niet. Het verhoogt daarmee het welzijn van de hele samenleving.”

Skills Garden
Met de start van het Montferland Kenniscentrum Talent begeeft Montferland zich in een mooi rijtje. Zo gingen Almere, Den Haag, Bergen op Zoom en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie Montferland voor. “Hier hebben we al diverse groepen opgeleid volgens het Athletic Skills Model”, vertelt Wormhoudt. “Almere is zelfs de eerste gemeente in Europa, waar de gemeente een openbare Skills Garden heeft aangelegd voor al haar bewoners.”

Zover is het in Didam nog niet. Maar de initiatiefnemers van Open Club de Nevelhorst zijn wel ambitieus. “Didam moet straks het Papendal van deze regio worden”, besluit Raymond Sweers, voorzitter van de kwartiermakersgroep.

De groep deelnemers, die wordt getraind volgens het ASM-model, met vooraan v.r.n.l. René Wormhoudt, Geert Savelsbergh, Raymond Sweers en Jordy Vermaat.