Opbrengst Habru Duivendag al boven de 6000 euro

’s-HEERENBERG/DOETINCHEM – Om de opbrengst voor Bergh in het Zadel wat groter te maken, had Hans Bruns een online veiling van topduiven georganiseerd. Dat was een gouden greep. De teller stond tijdens de duivendag al op 4000 euro, maar de veiling loopt nog door tot 14 oktober.

Hans Bruns (rechts) met achter de tafel het panel van deskundigen. Foto Jan Kraaijenbrink
Hans Bruns (rechts) met achter de tafel het panel van deskundigen. Foto Jan Kraaijenbrink

“De teller staat momenteel op 4000 euro voor de veiling en naar schatting 2000 euro als opbrengst van de verloting. We zitten dus al boven de 6000 euro. En dan te bedenken dat de veiling nog tot vrijdag de veertiende doorloopt!” Een trotse Habru-directeur Hans Bruns was bijzonder tevreden na afloop van de achtste Habru-duivendag (inmiddels een begrip binnen de duivensport) op zaterdag 8 oktober. En die tevredenheid was terecht: een heel goed gevulde bedrijfshal aan de Transportweg in Doetinchem, zeer deskundige forumleden, die op geen enkele vraag het antwoord schuldig bleven, een gedreven presentator Gert-Jan Beute en gastvrouw Monic Rootinck, die alles in goede banen leidde.

Stamceldonor
Aan het begin van de middag werd het doodstil toen Margot van den Akker en Bregje Verhoeven van de stichting Matchis het woord voerden. Matchis roept mensen op zich als stamceldonor aan te bieden om zo mensen met bloedziektes als kanker een kans op genezing te geven. Vooral toen Bregje aan het woord was, werd het doodstil in de zaal.

“Jaren geleden bleek ik acute leukemie te hebben. Ik was ten dode opgeschreven. Alleen een stamceldonor zou redding kunnen brengen. Mijn broers en zussen bleken niet geschikt als donoren. Een paar maanden later werd er toch een geschikt persoon gevonden. Er was een match. Iemand die in één seconde de beslissing had genomen om donor te worden en daardoor mijn leven heeft gered”, zegt Bregje Verhoeven.

Duivenforum
Tijdens het forum werden veel duivenvragen gesteld aan het panel van deskundigen, dat bestond uit de drie Belgen Vincent Schroeder, Marc van Eijnde en Jelle Roziers, een Nederlander, Co Verbree, en een Duitser, Peter Janssen. Daarbij kwamen niet alleen de overeenkomsten tussen het ‘duivenmelken’ in de drie landen ter sprake, maar ook de verschillen.

Opvallend was dat op elke vraag ook een antwoord kwam. Na de warme periode de afgelopen maanden werd de vraag gesteld of vluchten uitgesteld moeten worden, als het meer dan dertig graden is. Een van de forumleden heeft liever dertig graden en goed weer dan twintig graden met slecht weer. Heel belangrijk is met name de zuurstof tijdens het transport. Wel pleitte men in dat kader voor minder duiven in een mand. De watertemperatuur en de kwaliteit ervan is heel belangrijk. Ontsmetten is van belang, maar de middelen om dat te doen werken meestal maar enkele minuten.

Ook ingewikkelder zaken kwamen aan de orde. Bijvoorbeeld het ‘inversieverhaal’, de invloed van de luchtstroom op de vlucht van de duiven. De vraag was of men daar rekening mee moet houden, werd gesteld. De uiteindelijke conclusie was: “Gewoon vliegen, alle duiven hebben daar last van. De sterksten en slimsten komen toch wel boven!”

Het overtal van Belgische forumleden riep de vraag op hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Wie zijn het beste? Gert-JanBeute: “Tot 2000 waren de Belgen veel beter; daarna werd de gemiddelde Hollandse duif beter, vooral op de lange afstand. Nu zijn echter de Duitsers in opkomst. De verwachting is dat ze ons door slimmere aankopen gaan overvleugelen.”

In de pauzes was er veel belangstelling voor de duivensport producten van Habru, zoals de volières en de landingsplatformen, de zogenaamde spoetniks. Ook de door Monic Rootinck aangeboden loten vonden gretig aftrek.