Nederlandstalige poprockband Bij Lobith speelt na bijna veertig jaar weer in Didam

DIDAM/LOBITH – In de jaren tachtig stond de band in de markthal al eens in het voorprogramma van De Dijk, Raymond van ’t Groenewoud en Margriet Eshuis. Toen nog onder de naam Stortplaats BV. Vanavond speelt de band weer in Didam, dit keer op het podium van Jan&Jan en onder de naam Bij Lobith.

Een andere naam en locatie en een paar nieuwe gezichten, maar verder is er in veertig jaar niet zoveel veranderd. De initiator van het optreden is weer Frank Gesthuizen. In de jaren tachtig nog als organisator van muziekfestivals in de markthal en op De Nevelhorst met zijn drive-in discotheek Plok. Tegenwoordig als horecaondernemer van onder andere Plok en Jan&Jan. En Bij Lobith speelt nog altijd Nederlandstalige poprock met blazers. Veel eigen nummers, geïnspireerd door de band De Dijk en zanger en cabaretier Bram Vermeulen.

“We zijn alleen allemaal wat ouder geworden”, lacht gitarist Patrick Blommerde. Samen met zanger Hans Stinissen, toetsenist Bart Reintjes en saxofonist Michel Grob zit hij al vanaf de beginjaren bij de band. “We zijn ooit gestart als schoolbandje en traden onder andere op in jongerensoos Solution in Lobith, bij Rinoceros in Groessen en de Wip-Inn en Eureka in Zevenaar. In die tijd speelden we nog covers in combinatie met wat cabaret. Maar we hadden ook al wat eigen nummers.”

Stortplaats BV

De band trad toen nog op onder de naam Stortplaats BV. “Omdat we een bij elkaar geraapt zooitje waren, haha”, zegt Stinissen. “We maakten een beetje alternatieve muziek. Onze grote voorbeelden waren Nederlandstalige acts als De Dijk, Raymond van ’t Groenewoud en Bram Vermeulen & De Toekomst. Als regionaal bekend bandje traden we dan ook graag op bij concerten in de markthal van deze muzikanten.”

In de jaren negentig verliet een aantal bandleden de regio voor hun studie en vergrootte ook Stortplaats BV het werkgebied. Zo werd er in die tijd veel in Amsterdam en omgeving opgetreden. “We speelden bijvoorbeeld in de Melkweg en café De Heeren van Aemstel, dat ooit aan de basis stond van het huidige Amstel Live in Ahoy”, weet Reintjes nog.

Roots

Eind jaren negentig veranderde de band haar naam in Bij Lobith. “Omdat de naam Stortplaats BV soms werd geassocieerd met trash-metal”, vertelt Grob. “Maar met Bij Lobith wilden we ook meer van onze roots in de naam brengen. Want hoewel de meeste leden inmiddels elders wonen, komen ze bijna allemaal wel uit de buurt van Lobith. Patrick woonde het verst weg, in Didam. Maar daardoor kwamen we wel in contact met Frank Gesthuizen. Zijn Diemse jeugdvriend Ronald Vierwind was namelijk de buurman van partycentrum Plok, dat Frank in 1986 kocht.”

Eigen nummers

Onder de naam Bij Lobith nam de band in 2001 ook een eerste cd op. Dit gebeurde in de studio van Theater Carré in Amsterdam. Van deze cd kwam het openingsnummer in de ‘100 mooiste Achterhoekse en Liemerse Popliedjes lijst 2012’. “Op de cd staan twaalf eigen nummers”, zegt Blommerde. “Nummers die we in de jaren tachtig en negentig al maakten en nu nog spelen, zijn onder andere Vrouwen, Thuis, Asbak en Adembenemend. Asbak was het eerste eigen nummer met blazers.”

Tijdens live optredens van Bij Lobith klinken er ook vooral eigen nummer. Deze worden aangevuld met enkele bekende covers van onder andere De Dijk en Het Goede Doel. “We geven een paar keer per jaar een concert, meestal op de voor ons bekende locaties”, vertelt Stinissen. “We willen best meer spelen, maar we zijn een 8-koppige band en dan is het qua agenda best lastig om iedereen bij elkaar te krijgen. De repetities vinden plaats in de popoefenruimte in Zevenaar, de meesten moeten daarvoor echter van ver komen. Maar voor optredens zoals vanavond bij Jan&Jan doen we het allemaal nog wel. Daar hebben we zoveel plezier in, en dat proberen we ook met veel enthousiasme over te dragen op het publiek.”

Kaarten

Bij Jan&Jan staat er vanavond ook een debutant op het podium. Trombonist Myrthe Kouwenhoven, met haar 23 jaar de benjamin van de band, maakt sinds vorig jaar zomer deel uit van Bij Lobith en treedt in Didam voor het eerst met de band op. De zaal is vanavond om 20.30 uur open. Kaarten zijn nog online verkrijgbaar en kosten slechts 5 euro. Bestel ze nu nog via CaptainTicket!