Na vuurdoop van vier jaar is Gemma Harmsen nu écht voorzitter van De 11jes

NIEUW-DIJK – Waar het carnavalskader nog vooral een mannenbolwerk is, heeft CV De 11jes sinds kort officieel een vrouw aan het roer. De afgelopen vier jaar beleefde Gemma Harmsen al haar vuurdoop als interim, maar deze carnavalsdagen mag ze zich voor het eerst echt voorzitter van de Diekse carnavalsvereniging noemen.

“Bij veel andere carnavalsvereniging zie je wel een enkele vrouw in het bestuur, maar vrouwelijke voorzitters zijn er denk ik niet zoveel”, zegt Harmsen. “Ik werk wel met veel commissies, waar een groot aantal vrouwen inzit. Dat is ook goed. Vrouwen hebben toch een andere blik dan mannen. Een mooie mix is daarom goed voor de vereniging.”

Storm

Harmsen dacht in 2019 tijdelijk de taken van haar voorganger André Polman over te nemen. Niet wetende wat de nabije toekomst zou brengen. Meteen tijdens haar eerste carnaval als interim werd ze al voor de leeuwen gegooid. “In 2020 hadden we zoveel last van storm, dat de optocht er door moest worden verplaatst”, weet ze nog. “Ik moest in die dagen veel schakelen met de andere carnavalsverenigingen, de raad van elf, het bestuur en de gemeente en zat direct in mijn rol. We hebben toen de optocht een week verplaatst en eigenlijk twee keer carnaval gevierd.”

Corona

Kort na die memorabele carnavalsdagen ging heel Nederland op slot. Corona was een feit. Wat grote gevolgen had voor het maatschappelijk leven en dus ook voor de activiteiten van de carnavalsverenigingen. “Om toch bezig te blijven, gebeurde er veel online. Vergaderingen met het bestuur, de raad van elf en zelfs de pronkzittingen. Toen alles in 2022 eindelijk weer openging, hebben we in overleg met de Vrolijke Drammers uit Loil een zomercarnaval georganiseerd. Toen hebben we ook ons uitgestelde jubileum gevierd.”

Normaal carnavalsjaar

Vorig jaar, Met prins Bas Gieling aan het roer, beleefde Harmsen dan ook haar eerste ‘normale’ carnavalsjaar als interim-voorzitter. Dat was ook het moment dat Harmsen dacht ‘dit is wat ik wil, zo wil ik best voorzitter blijven’. “De invulling van de vacante positie van voorzitter stond al die jaren wel op de agenda, maar vaak was er helemaal geen tijd voor om het er over te hebben”, lacht Harmsen. “Door alle omstandigheden kwam het er gewoon niet van.”

Toen Harmsen het afgelopen jaar werd gevraagd of zij het dan niet gewoon wilde doen, dacht ze ‘waarom ook niet?’. “Ik vind het eigenlijk vooral leuk om anderen in het zonnetje te zetten en niet zozeer om zelf in de picture te staan. Maar ik wist nu dat ik het kon en dat ik het leuk vind om te doen. Ik besefte ook dat ik daarvoor wel wat andere dingen moest laten en niet alles meer zelf moest willen doen. In het begin vond ik dat moeilijk, omdat ik ook het ook leuk vond om me met de jeugd, communicatie en sponsoring van de vereniging bezig te houden. Nu heb ik het een tijdje gedaan en vind ik het ook goed om het uit handen te geven.”

Uitdagingen

Dus is Harmsen sinds de elfde van de elfde, het pronkzittingsweekend, ‘echt’ voorzitter van De 11jes. En ook in die rol wacht haar nog de nodige uitdagingen. Zo moet de vereniging de komende tijd op zoek naar een nieuwe locatie voor haar pronkzittingen, nu Steak’m wegvalt als residentie. “In de zaal van Boszicht (Juffrouw Tok) kunnen we namelijk niet terecht voor de pronkzittingen.” Verder is er een groot tekort aan bouwlocaties voor de diverse Diekse carnavalsgroepen. “Vijftien tot twintig bouwgroepen zijn op zoek naar een onderkomen”, weet ze. “Dat is 30 procent van onze optocht.”

Die uitdagingen zijn echter van latere zorg. Dit jaar is de optocht van De 11jes weer als vanouds met 55 startnummers. Daarin gaat jeugdprinses Sterre voorop en sluit prins Arno de rijen. “Dus eerst maar eens een mooi carnaval vieren. Daarna zien we wel verder. Ook dat komt vast wel weer goed.”

Voorzitter Gemma Harmsen met president Coen Lodewijk van De 11jes.