Muzikale reis door honderd jaar Harmonie Volharding Stokkum

‘Alleen speel je noten, samen maak je muziek’

STOKKUM – Het was op een bruiloft in 1922 dat het idee voor de oprichting van een harmonie ontstond. Op 23 januari 1923 was de eerste uitvoering van Harmonie Volharding, afgelopen maandag precies honderd jaar geleden. De jubilerende vereniging viert dit eeuwfeest met een jaar vol muzikale evenementen, te beginnen op zondag 29 januari.

In de gildezaal in Stokkum wordt het publiek die middag meegenomen in een muzikale reis, die het verhaal vertelt van honderd jaar Harmonie Volharding Stokkum. Van de concoursstukken, waarmee de harmonie jarenlang heel succesvol was, tot meer eigentijdse muziek, die bij het grote publiek beter in het gehoor ligt.

“Vroeger deden we altijd mee aan muziekconcoursen en kwamen we zelfs uit in de eredivisie”, weet secretaris Patricia Nas. “Theo Welling is al zeventig jaar lid en praat nog altijd over het juryrapport, waarmee we de eerste prijs behaalden en met lof promoveerden naar de hoogste divisie. Op een gegeven moment zijn we daarvan afgestapt, omdat we vaak een heel jaar oefenden op slechts drie muziekstukken. Sindsdien maken we vooral muziek die wat lekkerder in het gehoor ligt en daardoor toegankelijker is voor het publiek en de muzikanten.”

Zoals nummers uit Belle en het Beest en Les Miserables. “Daarmee sluiten we zondag ook af”, vertelt Nas. “Verder spelen we onder andere blues-, rockit-, disco- en concoursmuziek. Alle genres, die de mensen de afgelopen honderd jaar van ons hebben gehoord, komen zondag tijdens het jubileumconcert voorbij. Daarbij krijgt het publiek foto’s en films te zien uit deze hele periode. Bijna alle beelden en archiefstukken zijn bewaard gebleven.”

Oprichting
Grote animator achter de oprichting van Harmonie Volharding Stokkum was Lowie Geurts. Hij leende hiervoor destijds 500 gulden van zijn vader Willem. Lowie Jansen uit ’s-Heerenberg werd aangesteld als dirigent. Hij kocht ook de instrumenten, tien in totaal, voor de tien leden die de harmonie toen telde.

Dat aantal groeide door de jaren heen alleen maar. Nas: “Na honderd jaar telt de club nog altijd bijna zestig actieve leden. We zijn ook heel actief in het werven van nieuwe leden. Als mensen in Stokkum komen wonen, staan we meteen bij ze aan de deur, haha. Veel oud-leden komen op latere leeftijd weer terug, maar we hebben ook een aantal muzikanten, dat zich pas na hun dertigste of veertigste heeft aangemeld bij de harmonie. Zij willen graag bij een leuke club horen. Of zoals één van onze muzikanten, Carla Hendriksen, altijd zegt: ‘Als je alleen speelt, speel je noten, samen maak je muziek’.”

Optredens
Dat is iets wat Harmonie Volhardig Stokkum regelmatig doet. Jaarlijks wordt er ruim twintig keer samen opgetreden. De helft van die optredens gebeurt samen met het Gilde St. Oswaldus, waarmee de harmonie nauw is verbonden. “Als het gilde ergens heen gaat, begeleiden wij het muzikaal. Maar we geven ook regelmatig zelf een concert. Na honderd jaar staan we dan ook nog midden in de Stokkumse samenleving.”

Harmonie Volharding Stokkum opent het jubileumjaar zondag 29 januari met een jubileumconcert in het Gildehuis. Foto pr

Ook in haar jubileumjaar laat de harmonie regelmatig van zich horen. Na het jubileumconcert van zondag is er op 11 maart een nostalgische middag met Egerländer muziek en oude beelden van Stokkum. Op 1 april houdt de harmonie een bevrijdingsconcert in samenwerking met Musikverein Elten en spreker Edwin Zweers. De bigbandavond wordt op 3 juni verzorgd door Bajazzo uit Emmerich en op 24 september vindt er een Disney-concert voor de kinderen plaats. Op 30 december sluit Volharding het jubileumjaar af met Night in Harmony, dat eens in de drie jaar wordt gehouden.

Het jubileumconcert op zondag 29 januari in het Gildehuis begint om 13 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Aansluitend is er een receptie van 15 tot 17 uur. Meer informatie over het jubileumjaar van Harmonie Volharding is te vinden op de Facebookpagina en website van de vereniging.

Hoofdfoto: Harmonie Volharding Stokkum in 1938.